Intervju Grythyttan Vin: Norden har världens bästa bär

Per & Ingunn – Foto: Reine Hefvelin

Hej Per, du är grundare av Grythyttan Vin, berätta mer om vilka ni är och vad ni gör.

— Javisst! Intresset för dryck kom igång ordentligt under min tid på Vin & Sprit, men kanske allra främst under åren då jag bodde på en vingård i Bordeaux. 1999 startade jag upp verksamheten i Bergslagen, så vi är med andra ord precis lika gamla som Mackmyra. År 2009 fick jag sällskap av Ingunn i Grythyttan där vi skapar naturliga bärviner som lyfter de nordiska skogarnas smaker. 

— När jag flyttade till Bergslagen 1999 kändes lite som att ha kommit till lilla Norrland, det var alltid någon kring middagsbordet som var intresserad av jakt och vilt – det var någonstans där tanken väcktes, jag ville skapa ett svenskt bärvin som var perfekt att kombinera med de två.

Det sägs att era råvaror besitter stjärntstatus bland världens bär, berätta mer.

— Ja, det stämmer faktiskt, världens allra bästa bär hittas just här i Norden. Alla bär som växer så här långt norrut får en extra hög koncentration vilket gör de mer fylliga och mindre vattniga. Kvaliteten är därför av allra högsta klass och plockas lokalt av våra certifierade och kunniga bärplockare. Sen är det ett plus att vi bara plockar omkring 3% av landets bär per år, så resurserna både räcker och blir över. 


Vad är den största utmaningen när ni skapar era bärviner?

— Det är över lag väldigt svårt att göra ett torrt bärvin, därför finns det väldigt få produkter på marknaden idag. Syran är viktig, men det får inte bli för mycket heller, det är en klassisk balansgång. Rätt fyllighet är inte heller helt lätt att uppnå men drycken får lite extra draghjälp av eken som vinet lagras på. Sedan jobbar vi också helt utan att tillsatser och då blir utmaningen ännu större, men det är en självklarhet för oss som vi aldrig skulle tumma på.

Berätta om er del i 2020 års höstutgåva, Jaktlycka, som är lagrat på ert bärvin “Jakt”. 

— Jag träffade en av grundarna, Magnus Dandanell, hos Carl-Jan Granqvist för många år sedan. Vi har ju kärleken för de svenska, närodlade råvarorna gemensamt och diskussionen om något slags samarbete inleddes. Bärvinet “Jakt” vars fat whiskyn Jaktlycka lagrats på, var vår tredje produkt vars första årgång lanserades 2002. Sedan dess har den tagit många kliv framåt i kvaliteten där vi bland annat experimenterat med vilken slags ek vinet ska lagrats på. För att frukten ska hänga med och eken inte ta över lagras idag på 30% av “Jakt” på ek och resten på ståltank.

— Vårt bärvin ger Mackmyras whisky Jaktlycka tydliga spår av vårt vins blåbär och lingon, som i sin tur ger den en inbäddad kryddighet med toner av torkad frukt, bär, russin och vanilj.


Så till en av våra mest laddade frågor; Vad tycker ni om whisky? 

— Med tanke på vår egen kärlek för mat och dryck så faller det sig naturligt att vara intresserad av andra svenska producenter. Personligen fick jag upp lite extra intresse för whisky när jag jobbade på Vin & Sprit för några år sedan. För mig är det mycket tillfället som styr vilken whisky jag vill dricka och där är det roligt med Mackmyra, som ju har en bred repertoar av smaker att välja bland. Sedan blir det så klart ännu roligare om en vet att whiskyn lagrats på våra egna bärvinsfat.

Hur är er relation till den svenska skogen?

— Vi bor mitt i den. Och så har vi ett landställe som ligger ännu djupare in i skogen, så att vi tycker om den är nog ganska uppenbart.


Så, om våra läsare vill ta en närmare titt på era bärviner, glögg och snaps på Systembolaget, hur hittar de dem? 

— Vissa av produkterna finns enbart i beställningssortimentet, andra på hyllan i butik. Och där har flaskorna inte direkt en logisk placering, men ta sikte på öl- och spritdelen av butiken, de står nämligen under kategorin dessert & aperitif. 

LÄS MER OM GRYTHYTTAN & DERAS DRYCKESUTBUD