Whiskyns utveckling – år för år

0 ÅR

Ditt 30-litersfat har nyss fyllts med ditt val av recept, antingen rökigt eller elegant. Så snart destillatet lades på fat påbörjades en resa mot att bli en spännande, unik whisky. Den första och tydligaste förändringen blir destillatets färg, redan under det första året kan du se hur destillatet påbörjar en transformation mot en ny gyllene skepnad.

1 ÅR

Ditt destillat pågår just nu en spännande förvandling. Färgen blir djupare och ekens inneboende smaker och egenskaper börjar spegla av sig i ditt destillat. Vid provsmakning kan du känna de första lätta ektonerna och hur de sakta integreras i det fruktiga destillatet. I det här stadiet är destillatet lätt i sin kropp och spritigt i sin karaktär.

2 ÅR

Från att ha varit ett lätt och transparant maltdestillat börjar nu eken ge ett tydligt avtryck som avspeglar sig i nya aromer och hur lätt vätskan känns vid provsmakning. Toner som vanilj, kola och kryddigaörtigheter är aromer som oftast kan påträffas tidigt i lagringen.

3 ÅR

Grattis, ditt fat har fyllt 3 år! I whiskyvärlden är det en magisk siffra som innebär att destillatet nu tekniskt sett får kallas för whisky! Inuti ditt fat fortsätter förvandlingen, och den tidigare vassa, spritiga känslan börjar nu rundas av till en mer harmonisk munkänsla.

4 ÅR

Din whisky har nu fått en fylligare bas, så kallad kropp. Du kan också märka hur den fått en oljigare karaktär. Vid lagring av det rökiga receptet är det vanligt att whiskyn nu når en fin och harmonisk balans mellan rökighet och fatkaraktär. Vid den här åldern är det extra viktigt, och roligt, att hålla koll på ditt fats utveckling.

5 ÅR

I Mackmyras 30-litersfat blir den ekyta som berör fatets innehåll (sett till volym) större än vid lagring på t.ex. 200-litersfat som är en av de vanligaste fatvolymerna. I korta drag så innebär det att ditt fat utvecklas intensivt. En whisky som lagrats i 4-5 år på 30-litersfat har i de flesta fall karaktär och attityd så det räcker och blir över.

LÄS MER OM VÅRA FAT

/ Malin Åberg, Mackmyra Whisky