Fatägarporträttet: Staffan Sillén

I drygt tjugo år, sedan dagen då Sverige fick sin första svenska whisky, har han följt oss på vår resa – sedan dess har han haft så många whiskyfat att han tappat räkningen. Han har följt med på event och whiskyresor, stöttat nysatsningar, skrivit Mackmyravisor och varit med och grundat lagren på Smögen och i Lofsdalen. En mer engagerad fatägare än Staffan Sillén får man leta efter. Länge. 

Mackmyras Malin Åberg har träffat den alltid lika glada och positiva Staffan för att lyssna till hans berättelse om sin tid som fatägare och resan med Mackmyra. 

Du är en av våra mest trogna fatägare och har följt oss sedan starten 1999. Det första fatet som du köpte blev minst sagt inte det sista, hur många har du haft nu?

– Oj, för att veta det måste jag titta i era listor, jag är inte helt säker. Utöver faten så har jag också köpt en hel del olika kartonger som kommit ut, så jag kan nog inte svara på hur många jag haft eller har just nu.  

Vad är det roligaste med att vara fatägare?

Det roligaste är nog alla människor man träffar, Mackmyrapersonalen och de fina relationerna man fått genom åren. Med till exempel Mackmyras representant Eric Bräck och likasinnade som är lika whiskynördiga som man själv är. Det är en otroligt gemenskap, det är verkligen ett stort mervärde.

Jag med i en grupp för oss som är lite mer nördigt intresserade av Mackmyra också och vi har alltid otroligt roligt ihop. Vi är tjugo personer som ses en gång om året då alla, föga förvånande, tar med sig varsin Mackmyraflaska till träffen. I år hade jag och en kille som spelar dragspel förberett en liten sång om Mackmyra som vi framförde.  

Staffans allra första Mackmyraflaska från sitt eget fat.

Sen är det såklart fantastiskt roligt att se sin egna whiskysamling som växer för varje buteljering. Jag har sparat flaska nummer ett av varje tunna. Min allra första flaska från mitt eget fat fick jag den 16 mars 2007 (bild ovan). Den har jag planerat öppna när jag fyller 70. 

Ett av dina fat har ett oväntat namn. Berätta om “Lurad igen”?

Ja, jag hade bestämt mig för att inte köpa ett till fat under en period, men så övertalade min kära vän Eric på Mackmyra mig att köpa ett ändå, så då döpte jag det till “Lurad igen”, som en rolig grej.  

När du buteljerat ett fat och får hem dina 48 flaskor av samma sort – vad gör du med all dryck?

Jag ger bort enormt mycket och har gett en hel del till whiskyklubben som jag är ordförande i. Och så går det såklart en del flaskor på fester och så. Just nu kan jag bjuda på whisky från fyra olika tunnor där hemma. 

Berätta om din Mackmyrasamling!

Okej, jag ska försöka göra en väldigt lång historia kort. Min ambition från början var att ha minst en flaska av varje whisky som Mackmyra släppt ut, men den har spruckit nu eftersom det lanseras så mycket special editions. Idag är jag främst noga med säsongs- och Momentutgåvorna, där missar jag aldrig en flaska. Sen har jag såklart varit lite nördig också och försökt få tag på samma utgåva i flera olika storlekar och utseenden också, sådana som till exempel lanserats utanför Sverige med annorlunda texter och etiketter.  

Lite extra roligt är det med de tidiga Mackmyraflaskorna som de från Specialserien (som startade 2008, reds. anm.). Det fascinerar mig att när jag går tillbaka och provar en flaska så tänker jag ofta “Jäklar, den var inte dum alltså!”. 

Det leder oss ju inte helt osökt in på frågan; Hur stort är egentligen ditt barskåp? 

Jag har faktiskt inget barskåp på det sättet, jag har ett förråd där hela samlingen står. Jag har helt klart mest Mackmyra men jag samlar även på annan whisky. Jag har säkert över 100 flaskor av andra sorter än Mackmyra. 

Du måste vara extremt populär bland dina vänner med det guldförrådet?

Ja visst, jag hade en kompis igår som fick prova tre olika sorter. Det är sällan någon blir missnöjd. 

… men du samlar på icke drickbara Mackmyrasaker också?

Ja, jag har samlat på mig en hel del saker som har med er att göra genom åren, i alla möjliga skepnader och former. Allt från broschyrer till tidningar, årsredovisningar, förpackningar och samarbeten. En vacker dag ska jag göra något roligt av allt jag har sparat men just nu är det nog främst någon slags samlarmani. 

Om du skulle vara med på ett whiskyblindtest, skulle du kunna hitta Mackmyran?

Jag har varit på många blindtester och vet jag oftast snabbt vilken som är vilken. Att bara smaka och inte dofta är svårare, men det räcker med att stoppa ned näsan i glaset med Mackmyra så känner man de karaktäristiska pärontonerna som slår igenom. Det är det som gör det lätt att skilja Mackmyras från andra whiskies. 

Vilka är dina favoritdrycker?

I det vanliga sortimentet på Systembolaget är Brukswhisky min favorit. Sen kommer MACK by Mackmyra. När det gäller de limiterade utgåvorna är Blomstertid min favorit, den håller jag stenhögt. Nu har jag bara 3 stycken kvar, den är helig för mig på midsommar. När de är slut får jag försöka jaga på fria marknaden. Vinterglöd och Moment Karibien är också riktigt grymma.