Intervju med Mackmyra Colletions Anders Wedebrand

Anders Wedebrand är en av landets största Mackmyraentusiaster och sitter i styrelsen för Svenska Whiskyförbundet samt är ordförande i Aros Whisky i Västerås. Sedan många år tillbaka driver han också den populära samlarsajten Mackmyra Collection där han för noggrann bok över nya och gamla utgåvor och hjälper andra att hitta flaskor som saknas i deras samlingar. Vi har satt oss ned med Anders för att höra mer om hans minst sagt brinnande intresse för Mackmyra och whisky i stort.

Du är en av våra mest dedikerade Mackmyrafans och driver sidan Mackmyra Collection för Mackmyrasamlare, berätta, hur startade intresset?

— Jag började intressera mig för Mackmyra på hösten 2001. På den tiden kom det ingen information om nya utgåvor på nätet, så man fick läsa notis i tidningen och gå till Systembolaget på vinst och förlust för att se om det fanns svåra flaskor kvar. Det var lite svårare att hänga med då, minst sagt!


— Årtal 2001 vann jag vann jag en farsdagstävling på gamla Blocket.se som bestod av två provningsglas, en karaff och ett livstids partermedlemsskap i Mackmyra. Den sitter fortfarande på väggen där hemma. Något år senare kom ett erbjudande om att köpa aktier, så då blev jag aktieägare också. 
Ni har ju alltid varit bra på att hålla intresset uppe i väntan på whiskyn. 

Berätta om Mackmyra Collection

— Jag och några vänner var på en Mackmyra Fatägarrådsdag i samband med Mackmyradagen för ett antal år sedan. Under mötet var det någon som frågade om vi hade en lista på alla Mackmyror som getts ut, och det såg jag som en utmaning. Jag hade ju redan allt som hade getts ut och kunde med lätthet lägga upp allt i kategorier. 2016 sparkade jag igång sidan med den första whiskyn, Preludium 01. Några veckor senare öppnade jag sidan för allmänheten. 

— Numera får jag mycket tips när de hittar saker. Dessutom publicera jag recensioner också och det är superkul. För ett par år sedan fick jag mail från tysk, som skrev att han sett att jag använder hans foto av en flaska på hemsidan. Jag tänkte att ”nu blir jag stämd”, men hans fråga var om jag ville ha fler av hans foton? Han låter mig använda alla hans bilder på Mackmyraflaskor och är bara glad att få vara med och hjälpa till.

Hur många fat har du haft och hur många har du idag?

— Jag har haft flera fat, men mitt allra första fat delade jag med min pappa. Och galet nog är det fatet faktiskt fortfarande ett av ett av de bästa fat jag provat. Det var ett extra rökigt på svenskt ekfat, ganska precis lagrat i 3 år. Jag hade med en flaska av den förra året när jag var i Skottland och besökte massa destillerier. Vi bjöd guiderna på den, och det blev ett uppskattat drag. 

— Efter det där första fatet har det blivit många fler och jag tror att jag har omkring 10-15 aktiva fat just nu. Fem fat är buteljerade redan. Alla fat är delägarfat som jag delar med vänner och bekanta. Idag är vi sammanlagt över 100 delägare i faten, som bjuds in två gånger om året för att prova våra fat från när de lagrats i två år. En härlig tradition där alla som deltar får prova varandras fat och uppleva nya smaker och lära sig mycket nytt om mogningsproessen.

Du har en särskilt uttänkt plan för ditt fat som snart fyller femton år?

— Ja, mitt 200-litersfat är redan tonåring, så när det fyllt femton år ska vi buteljera halva fatet så att delägarna får ut vällagrad bourbon Mackmyrawhisky. Den andra delen av fatet lägger vi över på fyra andra fat med fyra helt olika finishings. Det är fantastiskt roligt att välja nytänkande, distinkta fat, det gör att whiskyns profiler blir helt olika varandra när de är klara.


Hur startade ditt intresse för Mackmyra Whisky?

— Jag köade och köpte min min allra första Mackmyra, Preludium 02, på Systembolaget i Borås. På den tiden fick man information om kommande lanseringar via tidningen Destillerat. Preludium 01 släpptes på min födelsedag och jag hade inte hunnit läsa senaste numret av Destillerat förrän den kvällen, så då var den slutsåld. Senare fick jag tag på den i Danmark och skickade mina föräldrar dit för att hämta den. 

När man har en egen samlarsida, hur stor är din egen samling?

— Hyllorna med whisky man ser på Mackmyracollection-sajten är från en bild tagen i mitt eget sovrum. Det mesta står framme, men de står bakom så man ser inte på fotot. Bilden är gammal så samlingen har växt sedan dess och har idag dubbla rader. Jag har nästan allt som är officiellt utgivet, såväl som butikers egna fat. Sen har jag en och en annan i förråd också.
I början samlade jag som vanligt, men sedan jag startade Mackmyra Collection-sajten så köper jag alltid två av alla utgåvor. Jag blir minst lika glad att hitta en udda utgiven Mackmyra för någon annans skull, som fyller ett hål i deras egen samling.


Vilka fat har du nu? Recept, och favoritrecept?

— Vad gäller faten har jag varierat mig rejält. Men regeln är väl att har ni släppt ett fat, så har jag det, rökigt eller orökigt. Ofta köper jag en en rökig variant som komplement till säsongens flaskutgåva så att man kan jämföra. Om flaskutgåvan som kommer istället är rökig så gör jag ett elegant fat. Det är ett roligt sätt att få utforska båda sidorna av samma fatfinish på.

Vad tycker du om det svenska ekfatet?

— Svensk Ek var mitt allt första fat (extra rök) och jag tycker att det blir en spännande karaktär på den, den ger en roligare karaktär än den amerikanska. Jag gillar smaken som svensk ek ger, den gör sig dessutom väldigt bra som rökig. Just nu har jag både ett elegant recept och ett rökigt på svensk ek som ligger och väntar…


Vad är det bästa med att vara fatägare?

— Hela resan. Att få följa sin dryck från start till mål, känna hur den utvecklas, hur smakerna gifter sig och hur det till slut blir en komplett whisky. Om man ska köpa fat rekommenderar jag verkligen att smaka av det ofta, var närvarande i din whiskys utveckling. Det är det bästa receptet för en riktigt god whisky. Och så är det så klart roligt också.

Hur blir man duktig på whisky?

— Allt handlar om att smaka och jämföra, lära sig hitta smaker och skillnader. Jag är ordförande i en lokal whiskyklubb här i Västerås och vi åker med jämna mellanrum upp till destilleriet för att smaka av våra och varandras fat. Det är otroligt roligt att byta och jämföra, eftersom alla fat är unika är det det enda sättet att bli riktigt duktig på whisky.


— En gång skrev en kille ett meddelande till mig i en whiskygrupp. Det visade sig nämligen att han hade samma fat, samma recept och i samma lager, men som han hade buteljerat tre månader tidigare än mig. Han skickade ett prov till mig och det var en otrolig smakskillnad. Trots likheterna mellan våra fat hade mitt fat äpple- och pärontoner medan hans gick mer åt vanilj. Med faten av ex-bourbon eller ren ek kan det slå åt flera håll smakmässigt och det gör utvecklingen lite extra spännande att följa. Man märker verkligen tydligt att olika smaker utvecklas i olika etapper avlagringstiden. 

Om du får skicka ut en efterlysning på en whisky som du saknar vilken skulle det bli?

— Old smuggler whisky Special 05, eller ”Muminutgåvan” som den också kallas, släpptes med andra etiketter, framtagna av Tove Janssons brors son. De flaskorna såldes aldrig utan gavs bara bort som gåvor. Muminutgåvan dyker väldigt sällan upp till försäljning, så den är jag i ständig jakt på. Även om whiskyn i sig är samma som i Special 05, så är den tack vare etiketterna, den lilla upplagan och storyn runt dem, en av de mest unika och sällsynta Mackmyrorna. En vacker dag kanske den bli min…

TILL SAMLARSIDANMACKMYRA COLLECTION

Malin Åberg, Mackmyra Whisky