|     English / Swedish

Aktieägare, fatägare & vänner

- vi behöver er!

Frihet har alltid varit ett ledord för Mackmyra. Med lust och glädje har vi tillsammans med alla våra trogna fans skapat och format whisky under mer än två decennier. Det är frihet för oss: att utforska nya smaker som leder till nya upplevelser och nya vänner. Och som företagare, som många av er också är, behöver vi fritt kunna kommunicera med våra kunder, berätta om vårt engagemang och bryta ny mark.
Som många av er redan vet har Konsumentombudsmannen (KO) stämt Mackmyra Svensk Whisky för användandet av sex bilder i sociala medier. Marknadsföringslagens så kallade ”bildregel” förbjuder att man visar någonting annat än själva flaskan och råvaran. Ingen natur, inga människor, ingen mat, ingenting. Och det har vi vant oss vid inom Sveriges gränser. Problemet är att KO menar att dessa extremt restriktiva regler ska gälla för svenska företag även utanför Sveriges gränser. I praktiken får vi svårare att nå kunder jämfört med konkurrenter i övriga Europa. Detta är inte frihet – så kan vi inte ha det!
Det bästa med mina 21 år som VD, har varit att få göra Mackmyras fantastiska resa tillsammans med er. Jag säger det från hjärtat: utan mötena med er hade Mackmyra inte funnits idag. Tillsammans har vi dessutom inspirerat många andra att starta hantverksmässig alkoholproduktion. 1999 var vi ett dussintal producenter och nu är vi snart 900, många lika små som vi var i början.
Det svenska ”dryckesundret” har skapats i en nära dialog mellan konsumenter, fans och producenter. Men att vara pionjär är inte alltid lätt. Uppförsbackarna av svårförklarliga regler och lagar lägger ofta en våt filt över innovativa idéer och smaksensationer. Denna senaste stoppkloss från KO riskerar att drabba branschen hårt, särskilt de mindre hantverksproducenterna som måste exportera för att få ihop ekonomin.
Domen i tingsrätten var fällande, men vi har överklagat och inväntar nästa instans. Mackmyra har inga stora finansiella muskler. Domen är viktig för hela den svenska dryckesnäringen och vi tänker inte vika ner oss. Vi är trötta på att vara bakbundna, vi vill bara ha rättvisa villkor. Vad skulle skotsk whisky vara idag om den från början censurerats och stängts in i Skottland?
”Det här är i grund och botten en yttrandefrihetsfråga.
Det är värt att kämpa för.”
Och för att vara tydlig: Mackmyra kommer alltid att marknadsföra och sälja under ansvar – vi har inget emot den svenska ansvarsfulla alkoholpolitiken. Men att vi varken kan visa människor eller natur tillsammans med våra produkter är befängt. Låt vara att vi gör whisky i Gävle, men vi har också rätt att uttrycka oss. Det här är i grund och botten en yttrandefrihetsfråga. Det är värt att kämpa för.
Nu lanserar vi en unik frihetswhisky och den fungerar som en milstolpe och ett debattinlägg i denna fråga. Samlingslådan Mackmyra Frihet innehåller Svensk Ek, Svensk Rök, Mack by Mackmyra, Sommartid, Ten Years och Skördetid. Var och en av flaskorna pryds av en av de ”förbjudna” bilderna från rättsfallet. När överklagandeprocessen är avgjord vet vi om bilderna blir tillåtna eller förbjudna i Sverige och således gäller det även denna produkt.
Mackmyra Frihet släpps i begränsad upplaga, passa på att boka innan det är för sent. Vi behöver er hjälp och stöttning, precis som under de senaste två decennierna är det till er jag sätter mitt hopp. Låt oss vinna detta tillsammans!

 

Magnus Dandanell, Grundare

 

FRIHETSLÅDAN ÄR NU SLUTSÅLD – Tack för ditt stöd.

 

Mackmyra Frihet

6 x 100 cl – 4 990 kr

FRIHETSLÅDAN ÄR NU SLUTSÅLD – Tack för ditt stöd.
I de bästa av världar hade den här kollektionen inte behövt finnas. Men då Sveriges alkohollagar idag gör det omöjligt för svenska producenter att växa och konkurrera utanför landets gränser, är vi redo att ta vi fighten för oss och för Sveriges dryckesproducenter.
Frihet är en kollektion som består av sex flaskor; tre Mackmyra-klassiker och tre limiterade säsongswhiskies som vår Master Blender återskapat enbart för detta syfte.
Till skillnad från originalen så är samtliga utgåvor buteljerade på 100 cl flaskor som pryds av etiketter med de bilder vi blivit stämda för. Genom att beställa Mackmyra Frihet kan du visa ditt stöd för Mackmyra då vi tar fighten för Sveriges dryckesproducenter.
Av totalpriset för whiskyn går 1 000 kr oavkortat till kostnader i samband med domstolsprocessen och Mackmyras överklagan av de bilder vi blivit stämda för. Scrolla ned för att lägga din beställning, whiskyn hämtar du sedan ut på ditt val av Systembolag.

INSTAGRAM

#mackmyrafrihet

 

I kollektionen

01: MACK by Mackmyra

En prisbelönt och mångsidig whisky som även är en av Mackmyras mest sålda på Systembolaget. Kryddig med toner av ek, vanilj, citrus och frukt. Drick den som den är eller använd som bas i kreativa whiskydrinkar. Läs mer om MACK by Mackmyra.

02: TEN YEARS

Ten Years lanserades 2017 och var vår första officiella utgåva av tioårig Mackmyra whisky. Lagrad på ny amerikansk ek, samt exOloroso och exBourbon. Återskapad endast för Mackmyra Frihet.
Läs mer om Ten Years.

03: SKÖRDETID

Ett samarbete med vinproducenten Masi, lagrad på fat som mättats med Amarone. Toner av mogna körsbär, torkad frukt och en örtig kryddighet. Återskapad endast för Mackmyra Frihet.
Läs mer om Skördetid.

04: SOMMARTID

Våren 2015 lanserades Mackmyra Sommartid. En innovativ finishlagring på hjortonsvinsfat ger whiskyn toner av bl.a. vanilj, fruktig syrlighet och kola. Återskapad endast för Mackmyra Frihet.
Läs mer om Sommartid.

05: SVENSK EK

En favorit som vart med oss sedan länge. Med Svensk Ek vill vi introducera dig till de kryddiga och örtiga tonerna som framkallas vid lagring på svenska ekfat.
Läs mer om Svensk Ek.

06: SVENSK RÖK

Med sin balanserade och svenska röksmak som vi själva framställer med svensk torv och enriskvistar, har Svensk Rök blivit en stående favorit i mångas barskåp.
Läs mer om Svensk Rök.