|     English / Swedish

Mognad & varför vi lagrar på små fat

Hur påverkar fatet karaktären på whiskyn?

Fat och whisky

Mognaden är ett resultat av ett komplicerat kemiskt växelspel mellan trä-ämnena i fatet, syret i luften och de finkeloljor man valt att behålla i nydestillatet vid destilleringen. Från fatet får whiskyn sin färg och många smaker. Sötman kommer från träsockret (xylos) tillsammans med ligninet i träet (man kan likna lignin med ett ”lim” som limmar ihop cellulosan i träet till ett hårt material). När man bränner insidan av fatet karamelliseras ligninet och träsockret och man får fram mer sötma och vaniljtoner. Ek innehåller även mycket garvämnen (tanniner) som ger en bitter och torr smak. Det är för att få ut en del av garvämnena som man låter träet ligga utsatt för regn och vind innan man bygger faten.

Ju fler gånger ett fat används, desto mer av smakämnena försvinner. Därför är fatets kvalité viktig för whiskyns utveckling, och därför använder Mackmyra bara fat av högsta kvalité. De allra flesta faten som lagrar whisky tillverkas av den amerikanska viteken (Quercus alba), till exempel Mackmyras ex-Bourbonfat och ex-olorosofat, medan de svenska ekfaten tillverkas av den svenska skogseken (Quercus robur) som har mindre träsocker och lignin. Den svenska eken ger andra smaker till whiskyn än den amerikanska. Mindre vaniljsötma och mer kryddig ”ekighet”.

 fat-mackmyra-whisky

Lagring på mindre fat

Smakrika småfat

Traditionellt lagras whisky på fat från 200 liter upp till 700 liter (700 liter är den största tillåtna storleken).  I Den första utgåvan har vi jobbat mycket med mindre fat på 100 liter. Och det som händer när man använder mindre fat är att mognadsprocessen går snabbare. Det beror på att det i ett mindre fat är med trä i förhållande till spriten jämfört med ett större fat.

Vad kan man säga om whisky på små fat? Först och främst att den är en ny sort – en fräckare sorts whisky än den traditionella. Definitivt med intensivare smaker från faten än den traditionella typen. Mer friska kolalika toner i ex-bourbonfaten, mer oloroso i ex-olorosofaten och mycket kryddig ek i de nya svenska ekfaten.