|     English / Swedish

Portvinsfatet

Vi letar ständigt efter nya intressanta och smakrika samarbeten för vår whisky och detta är ett Gravityfat i en helt ny tappning. I slutet av 2017 begav vi oss ner till Portugal, och inledde ett spännande samarbete med Quinta Do Vallado och nu har en nytt lass med 30-litersfat anlänt till vår whiskygruva.

QUINTA DO VALLADO

Det anrika Quinta Do Vallado grundades 1716 och har sedan dess gjort sig ett namn som en av Portugals bästa portvinsproducenter. I över 300 år har de förfinat metoderna över hur man framställer portvin av högsta kvalitét. Utmaningen är dock densamma som alltid – att hitta den perfekta balansen i syra och komplexitet.

PÅ PORTVINSJAKT I PORTUGAL

Idén till portvinsfatet formades på ritbordet i whiskybyn där det visade sig att vi båda hade en stor nyfikenhet för portvinslagrad whisky. Några veckor senare befann vi oss i Dourodalen i Portugal för att besöka portvinsproducenter.
Efter en rad besök fann vi att Quinta do Vallado var den perfekta samarbetspartnern för oss. Deras välrenomerade portvin är en fatastisk matchning för vår whisky. I början av 2018 skickade vi ner ett antal 30-litersfat för mättning i deras lagerhus. Väl på plats blev de mättade av Vallados personal, för att sedan få dra åt sig av portvinet under 3 månader. Nu är de nymättade faten hemma igen och fyllda med våra olika recept. Vi hoppas du ska dela vårt stora intresse!

Eric Bräck, Produktchef för Mackmyra Reserve

VAD ÄR DIN SMAK? RÖKIGT ELLER ELEGANT?

Det första steget mot din drömwhisky är att bestämma de mest grundläggande förut­sättningarna. Gillar du en rökig whisky där toner av torv och enris kontrasterar mot söta druvtoner, eller föredrar du en elegant whisky där fatmättningen och eken får tala för sig själv?

PORTVINETS SMAKNOTER

Bärig och fruktig sötma, björnbär, svarta vinbär, torkade frukter, plommon, fikon, russin.

PROVSMAKNING & BUTELJERING

Att provsmaka whiskyn under resans gång är både det roligaste och bästa du kan göra för din whisky. På så sätt vet du hur din whisky utvecklas och när den är redo att buteljeras. När du tycker att din whisky är färdig ­buteljerar vi den åt dig. Ett fat ger dig ca. 50 flaskor á 50 cl med din whiskys namn och information hängandes runt flaskhalsen.

ELEGANT

Vårt eleganta orökta recept är mjukt och fruktigt i basen och lyfter väl fram ekens karaktär. Med det här receptet framhävs fatets karaktär och mättning på ett tydligt vis.

RÖKIGT

Vi röker själva malten till vårt rökiga recept med svensk torv som kryddas med enris. Det resulterar i en svenskpräglad­ karaktär och ger whiskyn en stor komplexitet.

EXTRA RÖKIGT

Till det extra rökiga receptet har vi dubblat mängden rökmalt i tillverkningsprocessen. Receptet passar dig som gillar en kraftigt rökig whisky.

FÖRLAGRAT ELEGANT

Att fylla sitt fat med ett förlagrat recept innebär att det fylls med whisky som redan mognat i fyra år på ett 200-liters bourbonfat. Du får då karaktär från det fatet men också en kortare väntan tills din whisky blir färdig.

LAGRAT NÄRA DIG

HITTA RÄTT HEM FÖR DIN WHISKY

Vi tror att din whiskyresa blir som roligast och resultatet som bäst om du ofta kan hälsa på ditt fat. Därför har vi många lager runtom­ i Sverige.
Välj att lagra ditt fat 50 meter under marken i Bodås gruva, eller varför inte 1125 meter över havet uppe på toppen av fjället Hovärken i Lofsdalen?

BESTÄLL DITT PORTVINSFAT