|     English / Swedish

Fri, 24 Aug 2018 13:40:27 +0200

Mackmyra lanserar Moment Efva – en smyckad utgåva

Mackmyra har tillsammans med den kända smyckeskonstnären Efva Attling i ett kreativt samarbete skapat Moment Efva - en elegant svensk maltwhisky lagrad på björkvinsfat med en specialdesignad kork signerad Efva Attling. Moment Efva lanseras i begränsad upplaga den 11 september 2018 i Systembolagets beställningssortiment.

Mackmyra Moment Efva är ett samarbete mellan Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio och den namnkunniga smyckeskonstnären Efva Attling, som också är en whiskykonnässör och fatägare sedan många år hos Mackmyra. Efva och Angela har tillsammans provat ut fat för att hitta den unika smaken, och Efva har dessutom utformat designen till flaskans kork.

– Jag är en whisky lover och är otroligt glad över att ha fått möjligheten till samarbetet. Att vara nere i Bodås gruva tillsammans med Angela och alla whiskyfaten var en kittlande och vacker upplevelse. Första gången jag provsmakade ¨min¨ whisky vet jag att Angela såg på mig att jag inte var helt nöjd. Whiskyn hade inslag av björksav, men jag ville komplettera den med en lite rundare smak. När jag en vecka senare fick jag testa den igen var den helt fantastisk. Att komma hem efter en tuff vecka på jobbet och njuta av en whisky med en elegant isbit i ett skönt glas, det är en fin del i livet, säger Efva.

Moment Efva är en smakfull whisky som destillerats på Mackmyra Bruk. Att använda björkvin för att slutlagra whiskyn ger en spännande nordisk touch och både Mackmyras 30-litersfat och de lite större 200-litersfaten av ex bourbonkaraktär har björkvinmättats. Tillsammans med ytterligare några fat av kryddig ny amerikansk ek och en liten del whisky med körsbärsvinsfinish utgör de denna stilfulla utgåva.

Smaken är fruktig med lena toner av ek och björkvin. Den har lätt kryddiga nyanser av röda bär, blommor, päronkola och vitpeppar, mjuka tobaksblad och vanilj. Texturen är lätt oljig och medelfyllig. Lång och mjuk eftersmak, med ett bärigt och kryddigt avslut. Whiskyn har en guldgul färg med bärnstensliknande reflexer.

- Det var väldigt enkelt och smidigt att samarbeta med Efva, då hon visste precis vad hon ville ha både i smak och utseende. Moment Efva är kvintessensen av en härlig nordisk whisky med en smakprofil av björkvin som dominerar och en touch av körsbärsvin i bakgrunden, avslutar Angela D’Orazio, Master Blender på Mackmyra.

Eftersom jag arbetar med silver så är korken är silverfärgad, så klart, och den pryds av ett ”M” som står för Moment och Mackmyra. Flaskans innehåll är av guld och björksav, vilket associerar till våra svenska fjäll och fjällbjörkar. Jag är stolt över att få dela med mig av min Mackmyra som heter Moment Efva, avslutar Efva Attling.

Pris: 1 249 kronor
Artikelnummer: 82277-01
Alkoholhalt: 46,3 %
Volym: 700 ml
Total buteljerad volym: 4 111 flaskor
Lanseras i Systembolagets beställningssortiment: 11 september 2018.

Mer info om Mackmyra Moment – de finaste faten:

Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio stöter ibland på fat som utmärker sig bland övriga under sina provsmakningsturer i Bodås gruva och på Fjäderholmarna. Därför har Mackmyra skapat Moment, som är en mycket begränsad serie där de unika faten får komma till sin rätt. Eftersom det handlar om ett litet antal fat varje gång så är upplagorna i Momentserien mycket begränsade.

För mer information och högupplösta bilder, vänligen kontakta:

Heléne Airijoki, presskontakt SpoilConcept,
e-post: helene.airijoki@spoilconcept.se,

telefon: 073 385 03 19

Om Mackmyra 
Mackmyra är pionjären och innovatören som startade den svenska whiskyexpeditionen. Whiskyn skapas med svenska råvaror, helt utan tillsatser, och genom klimatsmart destilleringsteknik. Mackmyra erbjuder prisbelönt single malt whisky, spännande whiskyupplevelser och möjligheten att skapa sin egen whisky genom ett eget personligt 30-litersfat. Välkommen till Mackmyra Whisky.  Mackmyras aktie handlas på Nasdaq First North Stockholm. Certified Adviser är Erik Penser Bank.

Release (PDF)