|     English / Swedish

Wed, 30 May 2018 13:47:02 +0200

Mackmyra presenterar svensk ek när den är som bäst

Mackmyra lanserar Moment Svensk Ek 2008. Whiskyn har lagrats på 100-litersfat av fin svensk ek, sedan nationaldagen 2008. Med en upplaga på endast 761 flaskor blir det en av de mest unika i serien som Mackmyra hittills släppt. Finns på Systembolagets exklusiva webbsortiment från den 31 maj 2018.

Sedan starten 1999 har det svenska valet varit viktigt för Mackmyra, att i alla led och i så stor utsträckning som möjligt använda sig av svenska råvaror. Ekfat av svensk ek, * Quercus robur, kännetecknas av en intensiv och kryddig arom med en finstämd vanilj, vilket har en avgörande betydelse för Mackmyras egen unika smakprofil ”Svensk ek”.

– När vi startade Mackmyraresan för snart tjugo år sedan var vår idé att göra en single malt whisky i världsklass av endast svenska råvaror. Sedan dess har vi inte använt något annat än svenskt korn, jäst och vatten. Vi manifesterade idén 2008 genom att fylla destillatet från själva nationaldagen i små 100-liters fat av svensk ek och nu 2018 är resultatet här, en riktigt svensk whisky, säger Magnus Dandanell, VD och grundare Mackmyra. 

Moment Svensk Ek 2008 är en elegant single malt som lagrats på fem 1st fill 100-litersfat av svensk ek, där vanilj, rostad ek, tobaksblad och toner smörkola möts i en härligt smakrik blandning. Moment Svensk ek 2008 destillerades på Sveriges nationaldag 2008 och buteljerades i april 2018.

– Det är en finstämd vintage whisky från 2008, där det traditionella möter nyskapande. De klassiska ekfatens vanilj tillsammans med den något stramare nordiska ekens kryddiga karaktär och Mackmyras fruktiga destillat, ger en fruktig och fin whisky med en elegant kryddighet, säger Angela D’Orazio, Master Blender Mackmyra.   

Moment Svensk Ek 2008 passar väl att avnjuta varma sommarkvällar.  

Moment Svensk Ek 2008

Artikelnummer:                        40242-01

Pris:                                            1 198 kronor

Volym:                                        700 ml

Alkohol:                                     47 %

Totalt buteljerad volym:         761 exemplar  

Lanseringsdatum:                    31 maj 2018 i Systembolagets exklusiva webbsortiment

Mackmyra Moment – de finaste faten

Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio stöter ibland på fat som utmärker sig bland övriga under sina provsmakningsturer i Bodås gruva och på Fjäderholmarna. Därför har Mackmyra skapat Momentserien, där de unika faten får komma till sin rätt. Eftersom det handlar om ett litet antal fat varje gång så är upplagorna i Momentserien mycket begränsade.

* Quercus robur, som också kan kallas skogsek växer i Sverige men även i andra delar av norra Europa. Det är en kraftigare släkting till den amerikanska viteken som traditionellt används vid lagring av whisky. Svensk Ek, Quercus robur, ger en hel del kryddiga och söta smaktoner. Robur betyder styrka, som avspeglar sig i whiskyns smakkaraktär.

För mer information och högupplösta bilder, vänligen kontakta:

Heléne Airijoki, presskontakt SpoilConcept

E-post: helene.airijoki@spoilconcept.se

Telefon: 073 385 03 19

Om Mackmyra 
Mackmyra är pionjären och innovatören som startade den svenska whiskyexpeditionen. Whiskyn skapas med svenska råvaror, helt utan tillsatser, och genom klimatsmart destilleringsteknik. Mackmyra erbjuder prisbelönt single malt whisky, spännande whiskyupplevelser och möjligheten att skapa sin egen whisky genom ett eget personligt 30-litersfat. Välkommen till Mackmyra Whisky.  Mackmyras aktie handlas på Nasdaq First North Stockholm. Certified Adviser är Erik Penser Bank.

Pressmeddelande Moment Svensk Ek 2008 (PDF)