|     English / Swedish

Fri, 16 Nov 2018 08:30:00 +0100

Försäljningstillväxt för femtonde kvartalet i rad

Pressrelease Q3-18RESULTATET I KORTHET
2018 2017 2018 2017 2017
  jul-sep jul-sep jan-sep jan-sep Helår
           
Nettoomsättning exklusive   alkoholskatt, MSEK 18,4 17,7 57,8 53,6 80,9
Omsättningstillväxt exklusive   alkoholskatt 4% 10% 8% 14% 10%
Försäljning Flaskor, MSEK 10,7 9,6 34,5 33,8 50,3
Försäljning Fat och Upplevelser, MSEK 7,7 8,0 23,3 19,9 30,6
Bruttoresultat, MSEK 7,0 9,6 28,7 26,9 43,4
Bruttovinstmarginal,   procent 38% 54% 50% 50% 54%
EBITDA, MSEK -5,1 -0,7 -7,0 -2,6 1,7
Rörelseresultat, MSEK -5,5 -1,1 -8,2 -3,8 0,5
       
Finansnetto, MSEK -2,8 -2,9 -8,2 -8,9 -11,4
       
Skatt, MSEK 0,0 0,0 0,0 0,0 -0,1
       
Resultat efter skatt, MSEK -8,3 -4,0 -16,3 -12,8 -11,0
       
Kassaflöde efter   investeringar, MSEK -6,5 -0,1 -20,4 -10,0 -14,2
       
Resultat per aktie före full   utspädning, SEK -0,64 kr -0,34 kr -1,30 kr -1,10 kr -0,95 kr

FÖRSÄLJNINGSUTVECKLING UNDER Q3

2018 års tredje kvartal blev Mackmyras femtonde kvartal i rad med försäljningstillväxt. Tillväxten var under kvartalet svagt positiv. Flaskor ökade med ca 11 % (4) och Fat och Upplevelser tappade 4 % (18). Sammantaget blev kvartalets tillväxt 4 % (10).

  •  Försäljningen av Fat och Upplevelser sjönk med 4 % i kvartalet men har växt med ca 17 % under de första 3 kvartalen. Flera positiva aktiviteter lyfte försäljningen därtill, lanseringen av det nya fatlagret i Hällsnäs utanför Göteborg och Mackmyra dagen som inträffade den 2 juni. Tillväxten under de tre första kvartalen av Fat och Upplevelser kan också tillskrivas en ökad aktivitet för Mat och Upplevelser i Kungsbäck AB som driver restaurangen i Mackmyra Whiskyby. Sommarens värme har dock mattat försäljningen och i hela kvartalet har det varit utmanande att nå tillväxt. Stockholm Beer & Whisky mässa i månadsskiftet september/oktober visade sig dock återigen vara en bra värdemätare och start på hösten. Vi lanserade vår Fatkampanj med Portvinsfat och samarbetet med Vallado i Portugal med goda resultat. 
  •  För den prioriterade exportmarknaden i Tyskland växer vi med 22 procent med hjälp av vår affärsmodell som innebär direktdistribution via egna säljare i eget bolag till våra kunder. Samma modell har vi just lanserat i Storbritannien, där det nuvarande distributionsavtalet har sagts upp under året. Försäljningen har dock inte kommit igång ordentligt förrän under kvartalets sista dagar, därför minskar vår omsättning under kvartalet. Den tredje prioriterade exportmarknaden, Frankrike tappar också omsättning, från höga försäljningsnivåer under 2017 som vi inte lyckas matcha. Totalt tappar vi på de tre prioriterade exportmarknaderna 16 procent under kvartalet mot föregående år.
  •  Försäljningen till Systembolaget sjönk med 2 procent under kvartalet. Systembolagets försäljning av maltwhisky har minskat under kvartalet. Försämringen tillskrivs den varma sommaren där kunderna har premierat öl och rosévin före maltwhiskyn. MACK har tappat något i volym efter den prisjustering som genomfördes under våren, men tappet i volym vägs upp av det högre priset.

UTVECKLING I RESULTAT OCH KASSAFLÖDE UNDER Q3

Det tredje kvartalet 2018 innebar en försvagad resultatutveckling för Mackmyra. Kvartalets resultat efter skatt uppgick till -8,3 MSEK (-4,0) och innebar en resultatförsämring jämfört med föregående år motsvarande 4,3 MSEK. Brutto resultatet uppgick till 7,0 MSEK (9,6), Försämringen är bl a en följd av den minskande andelen Fat. EBITDA uppgick till       -5,1 MSEK (-0,7) och rörelseresultatet uppgick till -5,5 MSEK (-1,1). Satsningen på tillväxt av Fat och Upplevelser har under året medfört högre kostnader inom affärsområdet som inte resulterat i samma ökning av omsättning som planerat. Satsningar i Storbritannien bidrar också till det försämrade resultatet under Q3.

Kassaflödet efter investeringar uppgick för det tredje kvartalet till -6,5 MSEK (-0,1). Försämringen av kassaflödet påverkas till största del av det försämrade resultatet under kvartalet. Åtgärder har vidtagits för att motverka kassaflödes-försämringen genom bland annat minskad destillering, besparingar och uppskjutna investeringar.

VÄSENTLIGA HÄNDELSER OCH NYA PRODUKTER UNDER Q3

MOMENT EFVA

Den 11 september lanserade Mackmyra Moment Efva som är ett samarbete mellan Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio och den namnkunniga smyckeskonstnären Efva Attling, som också är en whiskykonnässör och fatägare sedan många år hos Mackmyra. Efva och Angela har tillsammans provat ut fat för att hitta den unika smaken, och Efva har dessutom utformat designen till flaskans kork.

FÖRSÄLJNINGSSTART I UK

Under september erhölls de kvarvarande registreringarna och tillstånden för att dotterbolaget Mackmyra Swedish Whisky Ltd kunde starta ett skattefritt upplag, börja importera, sälja och distribuera på den brittiska marknaden. I slutet av september kunde bolaget genomföra de första leveranserna och faktureringarna. 

VÄSENTLIGA HÄNDELSER EFTER UTGÅNGEN AV Q3

VINTERGLÖD

Under oktober följde Mackmyra upp lanseringen av Moment Efva med lanseringen av höstens säsongsutgåva, VINTERGLÖD, en värmande och kryddig single malt whisky destillerad på Mackmyra Bruk. Denna utgåva är inspirerad av den svenska vintertraditionen att värma sig med glödgat vin under de kallare månaderna. Vinterglöd är slutlagrad på en del ekfat som mättats med svenskt glöggvin och andra med Pedro Ximénez sherry. Whiskyn har toner av apelsin, kanderad frukt och mandel tillsammans med ek och ingefärsliknande kryddighet. Ett spännande alternativ till vinterns traditioner! Vinterglöd är ett samarbete med Saturnus glögg.

LAB DISTILLERY ORGANIC GIN

Nästa efterlängtade lansering var Lab Distillery Organic Gin, som är en modern gin med en klassisk smak, hantverksmässigt tillverkad på svenska smaker och noga utvalda kravmärkta råvaror som destillerats i den klassiska kopparpannan på Mackmyra Bruk. Organic Gin är framtagen med syfte att passa i klassiska gin cocktails eller i en Dry Martini med smaker som enbär, koriander, citron, fläder, lingon och mango. I oktober/ november lanseras produkten i Sverige, Tyskland och UK.

BRUKSWHISKY

Mackmyra Brukswhisky har under oktober fått ny design och uppdaterat recept. Den har en balanserad, fruktig och knäckig karaktär. Doften är ren och ungdomlig med lätta kryddiga toner av svensk torv och enris tillsammans med en tydlig fruktighet av kola, citrus och päron. Andra framträdande dofter är lakrits och mynta. Smaken är fruktig och lätt rökig medan eftersmaken är fruktig och lätt kryddig. Njut den som den är, med eller utan is vid valfritt tillfälle.

SCORPIONS 

Tillsammans med de tyska hårdrockslegenderna Scorpions har vi tagit fram en innovativ whisky som adderar en lika tydlig som originell tysk twist till drycken. Den djupa relationen mellan Scorpions och sina svenska fans manifesteras numera inte bara genom sin svenska trummis I Mikkey Dee, som anslöt för ett par år sedan. Med lanseringen av Scorpions Rock ’n Roll Star Single Malt Whisky Cherry Cask tar de den tysk-svenska kärleksaffären till nästa nivå.

Whiskyn är lagrad i amerikanska f.d. Bourbonfat och tidigare Oloroso-sherryfat. Med ytterligare en slutlagring på tyska körsbärsvinfat ger mötet mellan tyska fatinfluenser och svenskt whisky-hantverk ett fantastiskt resultat.

Scorpions lanserades 7 november och intresset är stort med release och sociala media nyheter som publiceras över hela världen. Särskilt i bandets hemland Tyskland, är intresset mycket stort med förhandsbokningar av flaskorna hos Mackmyra GmbH som distribuerar i landet. Scorpions har ca 7 miljoner följare på Facebook, som vi kan jämföra med Motörheads ca 3 miljoner följare. I Tyskland tog de första flaskorna slut direkt.

SVENSK VINTER

Svensk Vinter är en vitvinsglögg utgiven av Saturnus i ett samarbete med Mackmyra Svensk Whisky. Vi kallar det en kryddig kärleksaffär mellan svensk ursprungs-romantik och stolt hantverkstradition. Glöggen består av friskt och fruk­tigt vitt vin, ingefära, pomerans, kanel och äkta vanilj toppat med en ofiltrerad ekig maltwhisky direkt från fatet. Whiskyn vi använt är en ex-bourbon som lagrats i fem år i lätt ros­tade ekfat i vår gruva i Bodås. Saturnus är Sveriges äldsta glöggfabrik och de lagar all glögg från grunden. Precis som hos Mackmyra är hantverket i fokus och lockar fram välsmakande svenska smaker.

För mer inforamtion kontakta:
Magnus Dandanell, VD, 026-455 99 79, magnus.dandanell@mackmyra.se
Anders Holst, tf CFO, 070-782 88 80, anders.holst@mackmyra.se

 

Informationen i detta pressmeddelande är sådan information som Mackmyra Svensk Whisky AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU) nr 596/2014. Informationen lämnades enligt ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 16 november 2018 kl. 08:30 CET.

Om Mackmyra
Vi har följt våra drömmar och skapat den svenska maltwhiskyn. Vi tillverkar den på vårt eget sätt, av lokala råvaror och helt utan tillsatser. Resultatet har satt Sverige på den internationella whiskykartan. Vi erbjuder annorlunda whiskyupplevelser för livsnjutare och nytänkare. Välkommen till Mackmyra Svensk Whisky.
Mackmyras aktie handlas på Nasdaq First North Stockholm. Certified Adviser är Erik Penser Bank AB.

Rapport Q3 (PDF)
Pressrelease Q3-18 (PDF)