|     English / Swedish

Thu, 18 Sep 2014 17:39:43 +0200

Mackmyra i unikt samarbete med fyra lokala svenska bryggerier

Nyhet till hösten: Whisky för dig som älskar öl och öl för dig som älskar whisky!

Under Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka Strand den 25-27 september lanseras ett nytt spännande samarbete mellan Mackmyra och fyra hantverksmässiga lokala svenska ölbryggerier. De är Jämtlands Bryggeri, Nynäshamns Ångbryggeri, Närke Kulturbryggeri och Poppels Bryggeri.

Tillsammans ska vi skapa nya generationens whisky och öl. 

- Vi tyckte att det skulle vara kul att göra ett svenskt ölsamarbete. Intresset för hantverksmässigt tillverkad öl är just nu väldigt stort och det finns gott om duktiga bryggerier. På Mackmyra tror vi på att låta whiskyn lagras nära kunden och vi har därför lokala lager runt om i Sverige. Vi letade upp fyra spännande bryggerier som delar våra värderingar med fokus på hantverk och kvalitet, säger Eric Bräck, ansvarig för försäljningen av Mackmyras fat. 

”Öl och whisky är som ler och långhalm”
Att lagra whisky på ölfat är relativt oprövat, om än inte helt nytt. Öl och whisky är närbesläktade med samma råvaror: korn, vatten o jäst. Man skulle kunna se det som att öl är en mer utarbetad variant av whiskyns första stadium, innan den destilleras för att bli starksprit. 

Öl och whisky är lite som ler och långhalm. När whiskyn fått mogna på ett fat som tidigare lagrat öl utvecklas en fin treenighet med maltighet, sötma och fruktighet, säger Angela D’Orazio, Mackmyras Master Blender. 

"Fatlagring kommer på bred front över hela världen men att få göra det här projektet med ett svensktföretag med svensk whisky på svenska fat gjorda av svensk ek är helt fantastiskt. Att det sedan är ettkombinationsprojekt där vår öl sedan får färga Mackmyras whisky gör det hela än mer inspirerande ochvi ser fram emot resultatet med spänning,” säger Lasse Ericsson, huvudbryggare på Nynäshamns Ångbryggeri.

Whiskylagrad öl lanseras under senhösten
Bryggerierna kommer att fylla Mackmyras nytömda 30-litersfat, som tidigare lagrat fatägares whisky, med sitt eget öl. Ölen kommer att lanseras som limiterad utgåva under hösten. Faten skickas tillbaka till Mackmyra för att åter fyllas med whisky. Därefter finns de tillgängliga för reservation av i första hand Mackmyras och bryggeriernas befintliga kunder men även övriga intressenter. 

Välkommen att prata mer om detta med oss under mässan och för ytterligare information kontakta:

Susanne Tedsjö, Försäljnings- och Marknadschef, Tel: 070 - 841 92 24, susanne@mackmyra.se

Vi har följt våra drömmar och skapat den svenska maltwhiskyn. Vi tillverkar den på vårt eget sätt, av lokala råvaror och helt utan tillsatser. Resultatet har satt Sverige på den internationella whiskykartan. Vi erbjuder annorlunda whiskyupplevelser för livsnjutare och nytänkare. Välkommen till Mackmyra Svensk Whisky.

Mackmyras aktie handlas på Nasdaq OMX First North. Certified Adviser är Erik Penser Bank.


Faktablad (PDF)