|     English / Swedish

Tue, 18 Jun 2019 11:18:50 +0200

Mackmyra i exklusivt samarbete med Varalövs Tunnfabrik

Whiskytillverkaren Mackmyra har inlett ett nära samarbete med Varalövs Tunnfabrik som ska tillverka destilleriets whiskyfat av svensk ek. Samarbetet förenar Mackmyras upptäckarglädje, experimentlusta och whiskyframställning på fina svenska råvaror med Varalövs gedigna hantverkstradition sedan 1879. De nya faten är delvis gjorda av svensk ek, vilket ger Mackmyras whisky dess unika smakprofil och karaktär.

Mackmyra har tillsammans med Varalövs Tunnfabrik i Ängelholm inlett ett långsiktigt samarbete för framställning av whiskyfat tillverkade av svensk ek. Sedan starten 1999 har det svenska valet varit viktigt för Mackmyra, att i så stor utsträckning som möjligt använda sig av svenska råvaror i alla led. Ekfaten av svensk ek kännetecknas av en kraftig och kryddig smak, vilket har en avgörande betydelse för Mackmyras unika smakprofil.

- Att binda fat är ett gediget hantverk som kräver både erfarenhet och kunskap. Förra sekelskiftet fanns omkring tusen tunnbindare bara i Stockholm, men idag är yrket mer sällsynt. Som whiskyproducent är vi glada att kunna bidra till att yrket fortsätter att utvecklas, och att vi nu har hittat en tunnbindare som delar vår passion för nytänkande känns det extra roligt. Familjeföretaget Varalövs Tunnfabrik grundades 1879, och tunnbindaryrket har sedan dess ärvts i generationer, säger Magnus Dandanell, vd Mackmyra Svensk Whisky.

Varalövs Tunnfabrik är ett av Ängelholms kommuns äldsta företag, men att det är ett modernt tunnbinderi märks tydligt i arbetet med jubileumsfatet som tillverkats för Mackmyra i samband med företagets 20-årsjubileum. I sann Mackmyra-anda tänjs de traditionella ramarna för att ge rum åt innovation och ny spännande whiskylagring. Jubileumsfatet har spårfrästa mönster i lock och botten. Mönstret hjälper till att utöka kontaktytan och ger whiskyn ännu mer karaktär från den svenska eken.

Sedan 1989 drivs tunnfabriken av Mats Andersson och hans son David, femte generationens tunnbindare, som driver utvecklingen mot dagens teknik för att ta hantverket till nya höjder.

Samarbetet med Mackmyra är ett av våra mest spännande projekt. Vi är mycket stolta över möjligheten att få tillverka fina whiskyfat till Mackmyra, säger Mats Andersson, ägare och vd Varalövs Tunnfabrik.  


FÖR MER INFORMATION OM HUR MAN BLIR FATÄGARE:

eric.brack@mackmyra.se

www.mackmyra.se/jubileumsfatet/

PRODUKTER / UPPLEVELSER SVENSK EK

Svensk Ek

Pris: 499 sek

SB Art. Nr. 409

Alc. Vol 46,1%

Finns på hyllan på 231 Systembolagsbutiker.

Moment Svensk Ek

Pris: 1198 sek

SB Art.Nr: 40242

Alc. Vol 47%

Finns i Systembolagets beställningssortiment.

Jubileumsfatet

 Pris: Från 18 500 kr (Elegant recept)

– Innovativ spårfräsnig i lock och botte
– Hårt rostade fat som ger mer sötma
– Unika jubileumsetiketter
– Svensk Ek från södra Sverige
– Ny skicklig tunnbindare: Varalövs tunnor
– Mackmyras 20-årsjubileumsfat

www.mackmyra.se/jubileumsfatet/

För mer information: eric.brack@mackmyra.se

http://bit.ly/Jubileumsfat2019 

Jubileumsprovning

Event över hela Sverige.

Mer info på Mackmyras Jubileumsturnésida

https://mackmyra.se/jubileumsturnen-2/

För mer information och högupplösta bilder, vänligen kontakta:

Heléne Airijoki, presskontakt SpoilConcept

E-post: helene.airijoki@spoilconcept.se

Telefon: 073 385 03 19

Vi har följt våra drömmar och skapat den svenska maltwhiskyn. Vi tillverkar den på vårt eget sätt, av lokala råvaror och helt utan tillsatser. Resultatet har satt Sverige på den internationella whiskykartan. Vi erbjuder annorlunda whiskyupplevelser för livsnjutare och nytänkare. Välkommen till Mackmyra Svensk Whisky.

Release (PDF)