|     English / Swedish

Thu, 04 Mar 2021 08:00:00 +0100

Mackmyra lockar fram vårkänslor med innovativ björk-finish

Mackmyra fortsätter en stolt tradition genom att utmana whiskyvärldens traditionella normer samt en önskan att dela med sig av svenska smaker, hantverk och den svenska naturen utanför landets gränser. I linje med detta presenteras nu årets vårutgåva Björksav, en whisky och ett vårtecken lika tydligt som björkarnas lövsprickning. Björksav är en limiterad single malt som lanseras på Systembolaget den 10 mars 2021.

Mackmyra lanserar årligen två nya limiterade utgåvor anpassade efter säsong, vilket har blivit en succé och tradition i Sverige sedan 16 år. Säsongsutgåvorna har dessutom gjort destilleriet internationellt känt genom slutlagringen av whisky på fat mättade med smaker som ligger den svenska naturen nära. Produktserien bidrar starkt till att Mackmyra utvecklar och är ledande i kategorin Nya världens whisky.

I vårens utgåva har Mackmyra åter använt sig av det småskaliga vineriet Grythyttan och deras vin tillverkat av björksav, Björk, vilket resulterat i en ny klassisk hantverksmässig svensk whiskysmak redo för whiskyvärlden.

Grythyttans passionerade och hantverksmässigt exceptionella vinmakare Per och Ingunn skapar naturliga viner med omtanke och respekt för naturen och råvarorna. Precis som Mackmyra använder Grythyttan inga tillsatser utan endast naturens eget skafferi, då de är helt övertygade om att dessa ingredienser talar för sig själv.

– Björksav är den svenska våren presenterad i en whisky; fruktig och mjuk, syrlig med en fin sav-textur, lätt och balanserad, säger Angela D’Orazio, Master Blender Mackmyra.

Mackmyras säsongswhisky Björksav lanseras på Systembolaget beställningssortiment den 10 mars 2021.

Mackmyra Björksav

Limiterad till 15000 flaskor
Säljstart: 2021-03-10

Artikelnr: 50372

Alkoholhalt: 46,1 %Pris: 599 SEKMackmyra Björksav är en säsongswhisky som delvis slutlagrats på fat som mättats med svenskt björksavsvin från Grythyttan Vin. Resultatet är en whisky som är blommig med en frisk kryddighet och söta inslag av vaniljkola.

Whisky lagrad på ex-Bourbonfat utgör ca 30 % av det totala receptet.
• Whisky lagrad på Olorosofat utgör ca 24 % av det totala receptet.• Whisky lagrad på fat av svensk ek utgör ca 8 % av receptet.
• Mängden whisky som slutlagrats på björkvinsfat (1–4 år) står för ca 20 % av det totala receptet.
• Whisky slutlagrad på andra typer av kryddfat utgör ca 18 % av receptet.

För mer information och högupplösta bilder, vänligen kontakta:

Patrick Björsjö, Head of Marketing & Customer Experience
e-post: patrick.bjorsjo@mackmyra.se, telefon: 0705-70 12 72

Mackmyra är pionjären och innovatören som startade den svenska whiskyexpeditionen. Whiskyn skapas med svenska råvaror, helt utan tillsatser, och genom klimatsmart destilleringsteknik. Mackmyra erbjuder prisbelönt single malt whisky, spännande whiskyupplevelser, och möjligheten att skapa sin egen whisky genom ett eget personligt 30-litersfat. Sedan 2017 skapar Mackmyra även ekologisk gin. Välkommen till Mackmyra.

Release (PDF)