|     English / Swedish

Thu, 09 May 2019 14:00:00 +0200

Microsoft hjälper Mackmyra att skapa världens första AI-whisky

Microsoft har, tillsammans med finska teknikkonsulten Fourkind och den prisade svenska whisky-tillverkaren Mackmyra skapat världens första whisky framtagen med artificiell intelligens (AI). Whiskyn presenteras i dag på tech-konferensen The Next Web i Amsterdam. Detta är första gången som ett komplext konsumentproduktrecept skapats med maskinlärning.

Möjligheterna för olika whiskysorter är gränslösa – Master Blenders, som ansvarar för whiskysmaken och receptutvecklingen, kan spendera hela sitt liv med att smaka av och experimentera för att skapa de bästa möjliga smakerna. Det är här som destilleriet Mackmyra, grundat 1999, vill att AI ska förstärka processen.

– Vi strävar alltid efter att utmana traditionerna i den mycket traditionella whiskyhandeln, och det är något vi på allvar tar fasta på när vi utvecklar en whisky med hjälp av AI. Vi ser AI som en del av vår digitala utveckling och det är väldigt spännande att låta AI vara ett komplement i produktionen av högkvalitativ whisky, säger Angela D'Orazio, Master Blender på Mackmyra.

Detta är första gången som AI har använts för att förstärka och automatisera den mest tidskrävande processen av whiskyskapandet. Destilleriets maskinlärningsmodeller, som drivs av Microsofts molnplattform Azure och AI cognitive services, blir matade med Mackmyras befintliga recept, säljdata och kundpreferenser. Med denna datamängd kan AI generera över 70 miljoner recept som den förutspår kommer bli populära och av högsta kvalitet.

– AI påverkar alla branscher globalt. Inom konsumentprodukter ser vi framför oss att AI genererar recept för exempelvis sötsaker, parfymer, drycker och till och med design på sneakers. Detta har redan prövats på flera av områdena, men har ännu inte setts i något storskaligt projekt. Mackmyra och Fourkind visar hur AI kan användas för att generera produkter som behåller utseende och känsla hos varumärket, samtidigt som det representerar något nytt och unikt, säger Annica Wallenbro Stojcevski, Affärsområdeschef Cloud & AI på Microsoft i Sverige.

Att använda AI är inte bara snabbare än om en person utför processen manuellt, men tack vare algoritmens förmåga att granska och beräkna stora mängder data kan nya och innovativa kombinationer skapas. AI-lösningen är emellertid inte avsedd att ersätta en Master Blender. Tanken är att whiskyn ska genereras av AI med fortfarande förvaltas av en person.

Se livestream från The Next Web här

Om Microsoft och Azure
Microsoft Azure är en ständigt växande uppsättning molntjänster som hjälper organisationer att möta affärsutmaningar. Det står för friheten att bygga, hantera och distribuera applikationer på ett massivt globalt nätverk med kundens favoritverktyg och ramverk.

Microsoft är ett av världens ledande techföretag inom molnstjänster, programvara och datorer. Vårt mål är att hjälpa våra kunder nå sin fulla potential och skapa nya möjligheter med hjälp av digitala verktyg. Bland våra produkter och tjänster finns bland annat Microsoft Office, Microsoft Windows, Microsoft Cloud, Xbox, LinkedIn, Minecraft, Skype och sökmotorn Bing. Microsoft grundades år 1975 och den svenska verksamheten startades år 1985. Microsoft Sverige har idag cirka 600 medarbetare och kontor i Akalla utanför Stockholm, Göteborg och Linköping.

Om Mackmyra
Mackmyra är den nordiska whiskypionjär som startade den svenska whiskyresan 1999. Whiskyn är skapad med svenska råvaror, utan tillsatser och miljövänlig destillationsteknik i gravitationsdestilleriet. Förutom prisbelönta whiskys tillverkas hantverkdestillerad gin sedan 2017 på ursprungsdestilleriet på Mackmyra Bruk.
 

Om Fourkind
Fourkind är ett konsultföretag som mixar management, implementering och kreativitet. Företaget har vuxit till 30 konsulter på drygt ett år och har varit lönsamt sedan det är andra månaden. Fourkind har för närvarande kontor i Helsingfors och Amsterdam, och har flera högprofilerade kunder.
 

För mer inforamtion kontakta:
Susanne Tedsjö, Försäljningschef

Tel: 0708-419 224

 E-post: susanne@mackmyra.se

Vi har följt våra drömmar och skapat den svenska maltwhiskyn. Vi tillverkar den på vårt eget sätt, av lokala råvaror och helt utan tillsatser. Resultatet har satt Sverige på den internationella whiskykartan. Vi erbjuder annorlunda whiskyupplevelser för livsnjutare och nytänkare. Välkommen till Mackmyra Svensk Whisky.