|     English / Swedish

Tue, 23 Jan 2018 14:33:53 +0100

MACKMYRA LANSERAR EN RÖKIG SPECIALUTGÅVA

Som svensk whiskytillverkare är Mackmyra ensamma om att producera rökig whisky helt på svenska råvaror. Nu lanseras Svensk Rök/Amerikansk Ek – en exklusiv single malt whisky, gjord av egenrökt malt med svensk torv- och enrisrök, lagrad på nya amerikanska ekfat. Svensk Rök/Amerikansk Ek är en kraftigare rökt släkting och en hyllning till Mackmyras prisbelönade och populära whisky Svensk Rök. Whiskyn lanseras i begränsad upplaga i Systembolagets beställningssortiment den 31 januari.   

Specialutgåvan är inspirerad av den svenska traditionen att röka med enris, och har en kraftigare röksmak än originalet Svensk Rök. Svensk Rök/Amerikansk Ek är uteslutande tillverkad av rökmalt, gjord på Mackmyras rökiga recept. Malten är hantverksmässigt och traditionellt stöpt, mältad och röktorkad med de lokala råvarorna, svensk torv och enris, i kölnan i Mackmyra Whiskyby. Whiskyn har sedan lagrats till 100 % på hårt kolade nya amerikanska ekfat.  

Mackmyra var först i Sverige med att tillverka en svensk single maltwhisky, och är än idag ensamma om att mälta och röka vår egen malt till vårt rökiga recept. För att ge whiskyn den extra svenska touchen, kryddas torven från Karinmossen med enris från skogarna kring destilleriet, säger Magnus Dandanell, VD Mackmyra.

Den nya upplagan är medelrökig och doftar rökig ek med kryddor, frukter och örter samt toner av torv, enris, rostad ek och vanilj. Den rymmer även sälta, mineraler, tobaksblad och toner av tjära, punchpraliner, päronkola och ingefära. Smaken är definitivt rökigare än doften. Torv, enris och sälta med kryddig ek, vanilj rostad ek, inlagda fikon och päronkola är framträdande smaker. Eftersmaken är lång, rökig och kryddig med toner av vanilj, rostad ek, inlagda fikon och päronkola.  

–  Svensk Rök/Amerikansk Ek återspeglar Mackmyras svenska enrisrök och originalet Svensk Rök.  Med smak av vanilj, ek och örter från de nya amerikanska ekfaten som whiskyn lagrats på. Vi hoppas att den kommer uppskattas av både whiskykännare och entusiaster, säger Angela D’Orazio, Master Blender Mackmyra. 

Mackmyra Svensk Rök/Amerikansk Ek finns i begränsad upplaga till försäljning i Systembolagets beställningssortiment från den 31 januari 2018.

Artikelnummer: 82129-01

Pris: 799 kr

Alkoholhalt: 46,1%

Volym: 700 ml


För mer information och högupplösta bilder, vänligen kontakta:

Heléne Airijoki, presskontakt SpoilConcept

E-post: helene.airijoki@spoilconcept.se eller mobil: 073 – 385 03 19.  

Om Mackmyra 
Mackmyra är pionjären och innovatören som startade den svenska whiskyexpeditionen. Whiskyn skapas med svenska råvaror, helt utan tillsatser, och genom klimatsmart destilleringsteknik. Mackmyra erbjuder prisbelönt single malt whisky, spännande whiskyupplevelser och möjligheten att skapa sin egen whisky genom ett eget personligt 30-litersfat. Välkommen till Mackmyra Whisky.  Mackmyras aktie handlas på Nasdaq OMX First North. Certified Adviser är Erik Penser Bank.