|     English / Swedish

Thu, 29 Aug 2019 16:00:00 +0200

Intelligens är världens första AI whisky

Intelligens, världens första whisky skapad av artificiell intelligens (AI), lanseras på Systembolaget den 3 september. Whiskyn är framtagen av det prisbelönta 20 års jubilerande svenska whiskydestilleriet Mackmyra, baserad på Microsoft Azure och utvecklad i samarbete med det finska teknikbolaget Fourkind. 

Intelligens är en svensk single malt whisky med gyllene gul färg med smak av vanilj, ektoner, citrus och päron skapad av artificiell intelligens med Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio som mentor. 

- Det känns spännande att vår whisky som har skapats med hjälp av AI nu äntligen finns att köpa. Intresset har varit enormt och det ska bli intressant att höra vad både whiskydrickare och teknikintressenter tycker om smaken, säger Angela D’Orazio, Master Blender på Mackmyra. 

Intelligens är resultatet av ett samarbete mellan Mackmyra och Fourkind som baseras på Microsoft Azure. Mackmyra har försett Fourkind med sina 75 olika whiskyrecept som genom åren byggts upp med hjälp av Mackmyras ambassadörer och kompletterat med kundomdömen, recensioner, ratings, medaljer, utvärderingar och betyg. Med detta som rådatatillgång har Fourkind byggt en AI-modell som genererat nya receptförslag.

- Algoritmer har inte sinnen, så vi behöver ett nytt tillvägagångssätt för att förstå något så komplicerat som whisky. Även om de saknar mänsklig expertis, kan vi lära maskiner att förstå vilka element tidigare recept och produkter är gjorda av och hur de uppfattas och rankas av kunder och experter, säger Jarno Kartela, Principal Machine Learning Partner, Fourkind.

Intelligens finns på Systembolaget från den 3 september och går då köpa via Systembolagets nya webbshop med hemleverans. Internationella kunder kan köpa den från Mackmyras brittiska webbshop, mackmyra.co.uk.

Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 46,1%
Volym: 700 ml
Totalt buteljerad volym batch 1: 5.000 flaskor
Lanseras i Systembolagets beställningssortiment: 3 september

Intelligens är även försedd med NFC taggar från Mackmyras samarbetspartner Thin Film Electronics. Genom att hålla en NFC-försedd smartphone mot flaskan får man tillgång till djupare information om whiskyn och framställningen

För mer information:
Susanne Tedsjö, projektledare Mackmyra, 0708-419224, susanne@mackmyra.se

Om Mackmyra
Mackmyra är den nordiska whiskypionjär som startade den svenska whiskyresan 1999. Whiskyn är skapad med svenska råvaror, utan tillsatser och miljövänlig destillationsteknik i gravitationsdestilleriet. Förutom prisbelönta whiskys tillverkas hantverkdestillerad gin sedan 2017 på ursprungsdestilleriet på Mackmyra Bruk.