|     English / Swedish

Fri, 28 Nov 2014 09:00:00 +0100

MACKMYRA SLÄPPER DEN FÖRSTA SVENSKA 10 ÅRIGA WHISKYN

Den 28 november börjar Mackmyras första åldersbestämda whisky att levereras ut till de kunder som har förhandsbeställt en låda med 12 flaskor. Mackmyra TIO är precis som namnet säger lagrad i 10 år. Det är en viktig milstolpe i Sveriges totalt 16 åriga whisky- historia som började under en vinterresa 1998 då åtta studiekamrater från KTH hade en dröm om att sätta Sverige på whiskykartan och bli pionjärer inom New World Whisky. 

— Självklart är det en speciell milstolpe att vi nu släpper vår första 10-åriga whisky, säger Magnus Dandanell, en av grundarna och VD för Mackmyra.
— Jag vill gratulera alla som har fått tag på en låda för detta tillfälle kommer inte igen. I whiskyvärlden är det stor fokus på ålder, men någonting vi har lärt oss under åren är att åldern inte är allt för att få fram en högkvalitativ whisky. Det finns många andra faktorer som bidrar som exempelvis fatens storlek och kvalitet. Vårt signum är våra små 30 och 100-litersfat och att vi vågar prova på annorlunda och nyskapande fatlagringar. Visst kräver det mer men resultatet är en whisky som satt Sverige på whiskykartan.

I början av 2000-talet köpte Mackmyra in ett antal fat från Skottland som fylldes med det eleganta receptet, i ett led att prova fram och hitta den signatur som skulle komma att bli Mackmyras. Dessa fat har blivit tio år och används till buteljeringen av Mackmyra TIO, en whisky som till smaken påminner om Brukswhiskyn vilken är en av Mackmyras mest populära standardbuteljeringar. Brukswhiskyn är med sina fem års lagringstid till stor del lagrad på mindre fat vilka ger whiskyn den något kryddigare karaktären.

Mackmyras 10-åring, som förhandsbeställdes under hösten 2013, är slutsåld sedan länge och buteljeras endast i 9 000 flaskor. 

Susanne Tedsjö, Försäljnings- och Marknadschef Tel: 070 - 841 92 24, susanne@mackmyra.se 

Vi har följt våra drömmar och skapat den svenska maltwhiskyn. Vi tillverkar den på vårt eget sätt, av lokala råvaror och helt utan tillsatser. Resultatet har satt Sverige på den internationella whiskykartan. Vi erbjuder annorlunda whiskyupplevelser för livsnjutare och nytänkare. Välkommen till Mackmyra Svensk Whisky.

Mackmyras aktie handlas på Nasdaq OMX First North. Certified Adviser är Erik Penser Bank.


MACKMYRA SLÄPPER DEN FÖRSTA SVENSKA 10 ÅRIGA WHISKYN (PDF)