|     English / Swedish

Tue, 28 Apr 2015 08:45:00 +0200

KRAFTIG FÖRSÄLJNINGSÖKNING I FÖRSTA KVARTALET 2015

Mackmyra bryter trenden och ökar försäljningen med 65 procent.

Efter en tuff period har Mackmyras åtgärdsprogram för ökad tillväxt börjat visa resultat:

• Mackmyras försäljning på de prioriterade utlandsmarknaderna fördubblades under 2014.

• Sedan hösten 2014 har kunderna på hemmamarknaden visat ett ökat intresse för Mackmyras produkter och samarbeten har gynnat utvecklingen.

• December 2014 visade upp en mycket bra försäljning där Brukswhiskyn efter sin uppgradering med en presentförpackning gjorde sin bästa månad på Systembolaget sedan introduktionen 2010.

• Den positiva försäljningsutvecklingen fortsatte i Q1 2015 som visade en försäljningsökning med 65% till 13,7 MSEK jämfört med 8,3 MSEK Q1 2014.

• Försäljningen till Systembolaget ökade i Q1 2015 jämfört med Q1 2014

• Mackmyra sålde 6666 flaskor i en limiterad utgåva till en distributör som samarbetar med Sweden Rock. Det öppnar upp ett nytt segment för Mackmyra – Exclusive Private Label till B2B-kunder.

• Mackmyras och Lofsdalens gemensamma projekt att etablera ett whiskylager på Hovärkens topp har börjat framgångsrikt. Samarbetet har givit en ny säsong för fatförsäljningen. Medgrundarkampanjen i Q1 2015 har bidragit till att kvartalet blev det bästa Q1 för fatförsäljningen i Mackmyras historia.


En ny resa har börjat

Mackmyras vision är att i ett globalt perspektiv symbolisera den moderna, innovativa och klimatsmarta maltwhiskyn i världsklass. Trenden i världen för whisky från icke-traditionella länder är mycket positiv och Mackmyra är redan ett av de ledande destillerierna i segmentet. Detta bekräftades även av utmärkelsen Wizards of Whisky’s World Distiller of the Year där Mackmyra Midnattssol blev utnämnd till världens bästa single malt från icke-traditionella whiskyländer. Kvaliteten på whiskyn, kapaciteten att leverera och modellen med många konsumentmöten ger de marknadsfördelar som behövs för att lyckas med tillväxt i Europa. I Sverige är målet att Mackmyra ska finnas som en självklar whisky i svenska barer och hem.


Styrelsen föreslår en företrädesemission

Den nu föreslagna företrädesemissionen innebär den naturliga fortsättningen på både tillväxtarbetet och finansieringen av detsamma. Vinterns fulltecknade konvertibelemission om totalt cirka 11 MSEK var riktad till ett fåtal större finansiärer. Samtliga aktieägare erbjuds nu att försvara sin ägarandel till en kurs jämförbar med den som användes vid den riktade konvertibelemissionen. En bättre finansiell ställning behövs för att säkerställa och accelerera vårt tillväxtarbete. Närmast ska vi permanenta en stark tillväxttakt i våra prioriterade exportländer Tyskland, Frankrike och UK, samt etablera vår whisky på B2B-marknaden i Sverige. Under förutsättning av en fortsatt god försäljningsutveckling är även målsättningen att öka destilleringstakten något under hösten 2015, framför allt för att tillgodose behovet av Mackmyras rökiga produkter. Detta är motiven till att styrelsen föreslår en företrädesemission om totalt cirka 11 MSEK inför årsstämman 2015.


För frågor, intervjuer och anmälan, kontakta:
Ulf Söderlund, CFO,
Tel: 08 - 55 60 25 80, ulf.soderlund@mackmyra.se

Magnus Dandanell, VD 
Tel: 08 - 55 60 25 80, magnus.dandanell@mackmyra.se


Om Mackmyra
Vi har följt våra drömmar och skapat den svenska maltwhiskyn. Vi tillverkar den på vårt eget sätt, av lokala råvaror och helt utan tillsatser. Resultatet har satt Sverige på den internationella whiskykartan. Vi erbjuder annorlunda whiskyupplevelser för livsnjutare och nytänkare. Välkommen till Mackmyra Svensk Whisky.

Mackmyras aktie handlas på Nasdaq OMX First North. Certified Adviser är Erik Penser Bank.


Release (PDF)