|     English / Swedish

Tue, 15 Nov 2016 16:30:29 +0100

MACKMYRA TILLDELAS SPRITAKADEMINS PRIS ”GULDNUBBEN”

Vid en högtidlig ceremoni på Operakällaren har Mackmyra Whisky tilldelats Spritakademiens stora pris ”GULDNUBBEN” med motiveringen

”Ett gäng teknologstudenters törst efter innovation, inkomst och lindrigt kvällsrus ledde till den första svenska maltwhiskyn. Bravo!

Dessutom är Mackmyra branschens coolaste namn.”

Spritakademiens preses, Steffo Törnquist, tillägger:

”När man idag hittar Mackmyras whisky i välsorterade spritbutiker på olika håll i världen värmer det i hjärtat. I Sverige finns utmärkt vatten, lika utmärkt korn, torv och jäst så självklart kan det kokas utmärkt whisky i Sverige.

När Mackmyra grundades 1999 innebar det en svåröverskattad pionjärinsats för den svenska njutningsindustrin. Rikets första privatägda whiskydestilleri har sen dess följts av ett dussintal ytterligare destillerier.”

Han fortsätter:

”De åtta unga teknologerna gick till dåvarande Spritmuséet och ritade av ”enkelpannan” som stod utställd i foajén, byggde sen en avsevärt mindre men skalenlig apparat och började experimentera. Varje experimentkok råkade resultera i 30 liter sprit, ett mått som därefter har kommit att bli ett av svensk whiskys vassaste vapen – de små faten. Man må ha delade meningar vad 30-liters pyttefat gör för en lagrad drycks utveckling, men de har sannerligen gjort svenska whiskyintresserade både till fatägare och whiskyambassadörer.”

”Ja, det har verkligen varit en innehållsrik och spännande resa och det är ju stort att vi startade den svenska destilleritrenden. Kul att det uppmärksammas, hälsar Magnus Dandanell, Mackmyras VD och grundare.

”Guldnubben” är tillverkat av Spritakademiens ledamot Ernst Billgren och består av ett originalmålat diplom på vilket mer eller mindre dolt förekommer ett gyllene snapsaglas.

För mer information och högupplösta bilder, vänligen kontakta:
Susanne Tedsjö, Försäljnings- och marknadschef, 0708-419224, susanne@mackmyra.se

Om Mackmyra 
Mackmyra är pionjären och innovatören som startade den svenska whiskyexpeditionen. Whiskyn skapas med svenska råvaror, helt utan tillsatser, och genom klimatsmart destilleringsteknik. Mackmyra erbjuder prisbelönt single malt whisky, spännande whiskyupplevelser och möjligheten att skapa sin egen whisky genom ett eget personligt 30-litersfat. Välkommen till Mackmyra Whisky. Mackmyras aktie handlas på Nasdaq OMX First North. Certified Adviser är Erik Penser Bank.

Pressrelease Guldnubben 161115 (PDF)