|     English / Swedish

Wed, 08 Apr 2020 08:00:00 +0200

Information med anledning av Covid-19

Sedan cirka tre veckor tillbaka är butiker och barer i Europa stängda och folk i hela världen sitter i karantän i sina hem. Whiskymässor har flyttat till i höst, whiskyprovningar och live-event är väldigt begränsade. Mackmyra har med digitala metoder för avsikt att flytta fram positionerna i Europa och Asien under perioden. I Sverige uppmanar vi svenskar till att visa stöd för svenska produkter i en svår tid.

Mackmyra anpassar sin verksamhet till ett scenario där försäljningen minskar väsentligt under en sexmånadersperiod. Försäljningsbortfallet kan dock minska betydligt om restriktionerna avbryts efter kortare tid. Största delen av bortfallet beräknas komma från de exportmarknader som är stängda (störst påverkan har Tyskland, Frankrike och Storbritannien) samt whiskymässor och event som är framflyttade. Mackmyra har arbetat fram ett kompensationsprogram som gör att verksamheten kan fortsätta på ”lägre varvtal” för att snabbt kunna växlas upp när restriktionerna tas bort. Kompensationsprogrammet startar med omedelbar verkan och innehåller följande väsentliga huvudpunkter: amorteringsfrihet på lån från ALMI och Norrlandsfonden under sex månader, förlängning av mindre konvertibellån (beslut underställs förhandling med konvertibelinnehavarna och årsstämman) som ska konverteras under perioden, samlade statliga stödåtgärder i Sverige, Tyskland och Storbritannien, varav korttidspermitteringar på 40% i snitt inräknas. Därtill har produktionen anpassats till rådande situation.

Parallellt med ovanstående kompensationsprogram har Mackmyra utarbetat ett omställningsprogram som har potential att minska de negativa effekterna och ge långsiktiga permanenta fördelar. Mackmyra ser speciellt den digitala omställningen som viktig om restriktionerna pågår under längre tid. Några av de viktigaste åtgärderna innefattar omställning från fysiska events till digitala online-events i Tyskland, Storbritannien och Sverige, fokus på vår egen D2C-försäljning genom egna webshopar i Storbritannien och Tyskland och omställning till digitala försäljningsmöten i Sverige, Tyskland och Storbritannien. Verksamheten i Mackmyra Whiskyby håller tillsvidare öppet men har anpassats till rådande situation.

Utöver ovanstående åtgärder och initiativ så har Mackmyra fått många förfrågningar om möjligheten att kunna leverera handsprit till såväl sjukvården som industrin. Dessa förfrågningar har lett till att Mackmyra har initierat en tillfällig omställning till handspritsproduktion för att kunna tillgodose den stora efterfrågan som finns.

För mer inforamtion kontakta:

Magnus Dandanell, VD, 026-455 99 79, magnus.dandanell@mackmyra.se 

Andes Holst, CFO, 070- 782 88 80, anders.holst@mackmyra.se

Om Mackmyra  
Mackmyra är pionjären och innovatören som startade den svenska whiskyexpeditionen. Whiskyn skapas med svenska råvaror, helt utan tillsatser, och genom klimatsmart destilleringsteknik. Mackmyra erbjuder prisbelönt single malt whisky, spännande whiskyupplevelser och möjligheten att skapa sin egen whisky genom ett eget personligt 30-litersfat. Välkommen till Mackmyra Whisky. 

Release (PDF)