Vill du bli proffs på att prova whisky? Då har du kommit helt rätt. Här delar vi med oss av lite matnyttiga tips till dig som vill lära dig hålla din alldeles egna provning.
Lycka till!
KOLLA UTRUSTNINGEN
Whiskyn bör provas i mindre tulpanformade glas för bästa aromupptagning. Har du inte tillräckligt många whiskyprovarglas hemma kan mindre vinglas eller konjakskupor användas. Det viktiga är att de smalnar av mot toppen så aromerna koncentreras.
Vatten och vattenglas ska också finnas tillgängligt. Rumstempererat vatten används dels för eventuell utspädning av whiskyn, dels för att kunna dricka mellan de olika sorterna. Utspädningen sker i små volymer med hjälp av pipett eller tesked. Vattenglas vid sidan om att dricka ur och eventuellt även spottkopp (om man inte vill svälja).
Provarunderlägg och penna för att kunna föra anteckningar och spara för framtida referens.
Häll gärna upp all whisky en halvtimme i förväg så den får luftas. Whiskyn ska vara rumstempererad. Häll upp lika stor mängd i varje glas (2-3 cl) så blir det lättare att beräkna mängden vatten du eventuellt ska ha i whiskyn.
Läs på etiketterna på whiskyn ni har tänkt prova hur starka, unga, gamla, rökiga, smakrika de olika sorterna är som ni ska prova. Bästa ordningen är mindre smakrik först och mer smakrik sen. Ju rökigare desto längre bak i ordningen. Yngre först och äldre sen, för att smaklökarna ska kunna hänga med. Har man väldigt gamla whiskys kan det vara bäst att prova dem för sig. Har man starka whiskys (cask strength) är det bra att notera hur starka dom är. Dofta igenom innan ni börjar. Är det whisky över 60 % så kan det vara bra att prova ytterst försiktigt innan den späds.
TITTA
Börja med att studera whiskyns färg. Luta gärna glaset lite och håll upp det mot en ljus bakgrund. Färgerna kan variera från ljust gul till djupare mörkbrun. Innan lagringen är whiskyn färglös så all färg kommer från tiden i faten (förutsatt att inte färgämne tillsatts förstås, något yngre whisky ibland innehåller).
Tre faktorer gör att whiskyn får mer och djupare färg: längre lagringstid, mindre fat och fat av högre kvalitet. Röda toner kan förekomma och indikerar sherryfatslagring. Exempel på färgtermer är blekgul, halmgul, bärnsten, guld, rödguld, brons, brun, mörkbrun.
Skvalpa whiskyn i glaset så vätskan berör glasets väggar.
Se hur whiskyn rinner ner i små bäckar längs glasväggarna. Rinner den snabbt i tunna ridåer eller långsamt i sega klibbiga droppar? Ju långsammare, desto större kropp och mer smakextrakt har whiskyn.
DOFTA
Ta upp glaset och snurra det i handen så att all whisky får luft och på så sätt avger mer dofter. Blås gärna bort det första lagret av starkare alkohol innan du sticker dit näsan och doftar försiktigt. Försök att bedöma de omedelbara och mest framträdande dofterna. Avgör om doften är lätt, frisk, ren, skarp, stickande eller rent av värmande eller brännande.
Smaka av whiskyn försiktigt. Upplev styrkan med tungan och munnen. Känn efter om du vill tillsätta lite vatten eller inte. Lite vatten hjälper till för att bättre kunna urskilja dofter och smaker eftersom whiskyn då ”öppnar upp sig” och avger mer aromer som annars legat knutna i whiskyn. En bra tumregel är sätta ner alla sorterna till samma styrka, t ex 30 %, men det är personligt så utforska vad du själv tycker är bäst.
Snurra på glaset så att vattnet och whiskyn blandar sig väl. Gör man inte det så skiktar sig de båda och vattnet lägger sig på toppen. Dofta igen. Blunda är ett trick som gör att man kan fokusera bättre på vad man känner. Notera vilka dofter du känner. Skriv ner de du känner igen. Skriv även ner associationer och eventuella frågetecken, använd din fantasi för att identifiera det du känner.
Exempel på dofttermer är: blommig, fruktig, torkade frukter, honung, vanilj, rostat bröd, sherry, toffee, färska grönsaker, malt, tjära, färskt trä, marsipan, läder.
SMAKA
Nu är det dags att smaka på riktigt. Ta en klunk så att det blir en munfull. Behåll whiskyn ett par sekunder i munnen så att hela tungan får chansen. Andas gärna med munnen öppen, då ger näsan ett större bidrag till det som är i munnen. Gör dig redo för att svälja whiskyn. Smakar den ungefär som den doftade? Svälj eller spotta.
Känn efter vilken av de fyra grundsmakerna söt, sur, salt och bitter som är mest framträdande. Skriv ner de smaker du känner igen och de du inte känner igen försöker du associera till något så att du senare kan identifiera dem.
Exempel på smaktermer är äpplen, päron, citrus, bananer, russin, honung, nougat, choklad, sherry, knäck, hö, nyklippt gräs, örter, rostat bröd, tång, rök, färskt trä, kåda, marsipan, kokosnöt, mandel, hasselnöt.
NOTERA OCH JÄMFÖR
Lägg ihop doft och smak och gör en summering av intrycken. Fundera på om whiskyn har liknande egenskaper i doft och smak. Gör en lista på de aromer och smaker du känner igen och de du inte känner igen. Ta gärna intryck andra provare men kom ihåg att alla har olika smak- och doftregister från sina liv. För dig är det dina intryck som gäller.
Vissa arombeskrivningar kan låta negativa men behöver inte vara det. Läder till exempel kan väldigt trevligt ihop med andra fruktiga, kanderade, blommiga och örtiga toner.
Gå igenom alla sorter som skall provas på ett liknande sätt. Använd provarunderlägg för att anteckna respektive sort. När du har kommit en bit i provningen, gå gärna tillbaka till de första sorterna och dofta/smaka igen. Har karaktären förändrats nu när du provat flera sorter?
SLUTLIGEN NÅGRA TIPS
LÄTT ELLER TUNG – OCH NÄR?
Olika whiskys är lite som barn, man tycker om dem för de olika egenskaperna de har. En lättare whisky är inte sämre än en smakrikare utan passar perfekt till vid tillfällen som en aperitif. En mer smakrik whisky passar smaklökarna senare på dagen när man ätit och druckit mer och ansträngt sina smaklökar.
En riktigt smakrik whisky med mycket fat passar bättre som en avrundare på en trevlig kväll, oavsett om den är rökig eller inte. Så vare sig man tycker bättre om mer smakrik eller lättare så är utmaningen att kunna se skillnader och kunna beskriva dessa utan lägga för mycket åsikter bakom.
SPOTTA SOM ETT PROFFS
Proffs brukar smaka av/spotta och testa av allt i provningen innan de väljer ut ett glas och dricker av whiskyn, då kommer de bättre ihåg vad de lärde sig från provningen.
INGEN HAR RÄTT, INGEN HAR FEL
En persons smak- och doftnoteringar skiljer sig ofta från en annans. Det är också charmen med whiskyprovningar. Man kan dela med sig av sina upplevelser och se om man kan hitta och lära sig något som en annan person har funnit. Så att prova whisky med folk som är både mindre erfarna än en själv och de som är duktigare är alltså optimalt och kanske också roligast.
PÅVERKA INTE SMAKLÖKARNA
Tuggummi, tandkräm, halstabletter, snus och dylikt är givetvis inget som ska förekomma i närheten av en whiskyprovning, det förvränger smaklökarna. Man kan ha vanligt vitt bröd om man vill neutralisera munnen mellan de olika sorterna men även äpple eller vatten fungerar bra.
SÄTT PÅ KORKEN
Kolla att alla korkar är på när ni hällt upp, så att inte the angels share tar för mycket av den goda aromen från flaskan! Om en flaska är öppnad är det en bra idé att dricka upp den inom ett år. Är det en outspädd whisky (cask strength) så kan den hålla lite bättre än så. Men för varje gång man öppnar flaskan slinker det ut lite alkohol och även aromer med den. Jämför med kaffe, en nyöppnad burk är alltid som mest aromrik.
Lycka till med din Mackmyraprovning!
Mackmyra whisky
Mackmyra.se innehåller information om alkohol och vänder sig till personer som är 25 år och äldre.
Är du 25 år eller över?
Cookies
Vi använder så kallade cookies för att förbättra din upplevelse av vår hemsida. Genom att klicka ”Acceptera alla” ger du ditt medgivande till samtliga cookies. Du kan också klicka ”Anpassa inställningar” för att manuellt avgöra vilka cookies du vill acceptera.
Denna hemsida använder cookies för att förbättra din upplevelse av den. De cookies som är kategoriserade som nödvändiga lagras i din webbläsare eftersom de är nödvändiga för hemsidans grundläggande funktioner. Hemsidan använder också cookies för att till exempel analysera hur du använder hemsidan. Dessa cookies lagras i din webbläsare endast med ditt medgivande. Du kan välja att neka dessa cookies men det kan ha viss inverkan på hemsidans beteende.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Analytics" category .
cookielawinfo-checkbox-functional
1 year
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Necessary" category .
cookielawinfo-checkbox-others
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to store the user consent for cookies in the category "Others".
cookielawinfo-checkbox-performance
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to store the user consent for cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent
1 year
Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
viewed_cookie_policy
1 year
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin to store whether or not the user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
__atuvc
1 year 27 days
AddThis sets this cookie to ensure that the updated count is seen when one shares a page and returns to it, before the share count cache is updated.
__atuvs
30 minutes
AddThis sets this cookie to ensure that the updated count is seen when one shares a page and returns to it, before the share count cache is updated.
__cf_bm
30 minutes
This cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
_ga
2 years
The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gat_gtag_UA_*
1 minute
Set by Google to distinguish users.
_gat_gtag_UA_36890540_1
1 minute
Set by Google to distinguish users.
_gid
1 day
Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
at-rand
never
AddThis sets this cookie to track page visits, sources of traffic and share counts.
CONSENT
2 years
YouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
uvc
1 year 27 days
Set by addthis.com to determine the usage of addthis.com service.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Kaka
Varaktighet
Beskrivning
_fbp
3 months
This cookie is set by Facebook to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising, after visiting the website.
fr
3 months
Facebook sets this cookie to show relevant advertisements to users by tracking user behaviour across the web, on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin.
loc
1 year 27 days
AddThis sets this geolocation cookie to help understand the location of users who share the information.
VISITOR_INFO1_LIVE
5 months 27 days
A cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSC
session
YSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devices
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-id
never
YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.