|     English / Swedish

Mackmyra Reserve

Som fatägare hos Mackmyra öppnar du en dörr för en rad olika evenemang och aktiviteter. I väntan på att din whisky mognar ser vi till att fylla dessa år med roliga och intressanta fatägarevent. Detta skapar en stark gemenskap mellan oss och våra kunder som är svår att beskriva, men som är fantastisk – nästan hälften av fatägarupplevelsen är just gemenskapen under lagringstiden! Gemensamt för våra fatägare är att de är livsnjutare som gillar mat och dryck i alla dess former, och många blir whiskykompisar efter att de träffats på dessa events under åren.

SKAPA DIN ALLDELES EGNA WHISKY

Egentligen kan ingen tala om för dig hur något smakar. Det är bara du själv som avgör om tonerna går mot läder, choklad, kaffe eller vanilj. Men det finns vissa gemensamma nämnare som är enklare att enas kring. Dessa handlar om vilka förutsättningar vi ger vår whisky.
Som ägare av ett Mackmyra Reservefat är det du som bestämmer dessa. Det blir helt enkelt din egen whisky som bär på dina smaker, skapad av dina val.

 

Rökigt eller elegant?

RÖKIGT

Vissa säger att antingen älskar man rökigheten eller så gör man det inte, rökig whisky lämnar i alla fall ingen oberörd. På Mackmyra röker vi på svenskt vis, med enris. Det är ett hantverk som kräver både tid och precision, men resultatet är väl värt mödan.
Röken från svensk torv och enriskvistar ger whiskyn en karaktärsfull, svenskpräglad personlighet. Resultatet är en komplex, välbalanserad, rökig whisky.

ELEGANT

När whiskyn inte är rökig kallar vi den Elegant. Är det fruktiga toner som får det att vattnas i munnen så är detta vägen att gå. Det eleganta receptet låter grundsötman från kornet komma till tals och ger dig en mjuk och finstämd whisky med rund bas och frisk blommighet. Vissa uppfattar denna whisky som mjukare och njuter av renheten och den lena smaken.

 

Våra unika 30-litersfat

Många kända whiskysorter lagras på 200-litersfat, men till Mackmyra Reserve handbinder vi små 30-litersfat. Den mindre storleken gör att whiskyn mognar fortare. Redan efter tre till fem år har du en välutvecklad, fin och rund smak. Ditt fat ger dig ungefär 50 flaskor à 50 cl.

BOURBON

Med detta klassiska fat av amerikansk ek får din whisky en sötaktig doft och en vacker gyllene färg. Smaken blir rund och mjuk med inslag av vanilj, karamell och honung. Våra bourbon – fat kommer från Tennessee där de tidigare har lagrat en omgång amerikansk bourbon. Väl i Sverige bygger vi om dem för hand till 30-litersfat.

OLOROSO

Whisky som lagras på olorosofat får en härligt röd bärnstensfärg och en doft av russinsötma och mörk choklad. Faten tillverkas av amerikansk ek och byggs av vår tunnbindare i Spanien. När faten kommer hit mättar vi dem själva med oloroso för att få en jämn och hög kvalitet med de typiska fina russintonerna.

AMERIKANSK EK

Whisky lagrad på ny amerikansk ek får en komplex och rik ekighet med tydliga vanilj- och kolatoner. Den färska eken får whiskyn att utvecklas snabbt och ger en kraftfull och rund smak där balansen mellan sötma och kryddighet skapar ett fantastiskt samspel. Whiskyn blir mörkt bärstensfärgad.

SVENSK EK (TILLFÄLLIGT SLUT)

Whisky lagrad på svensk ek får en djup mörk färg. Smaken har en kryddig örtighet som balanseras upp av en sötma som påminner om karamelliserat socker. Faten byggs för hand och kolas kraftigt för att verkligen plocka fram smakerna i träfibrerna. Vårt ovanligaste och kanske mest spännande fat.

 

Livet som fatägare

Att äga ett eget fat hos Mackmyra är en upplevelse som kan räcka länge och som är perfekt att dela med vänner och familj. Konceptet bygger på att du själv bestämmer whiskyns grundförutsättningar så som fattyp, recept och lager. Därefter väljer du ett passande namn för din whisky som sedan graveras på en mässingsplakett som får pryda fatet. När du gjort dina val transporterar vi fatet från whiskybyn i Gävle till det lager du valt.
Vår förhoppning är att du ska hitta ett lager som ligger nära dig, eller på en plats som du gärna skulle besöka ofta. Idag kan du välja mellan huvudlagret i Bodås Gruva, Skogslagret vid destilleriet i Gävle, Lofsdalen, Fjäderholmarna, Malmö, Smögen och Hällsnäs utanför Göteborg. Genom att besöka och provsmaka ditt fat kan du följa med i dess utveckling och på så vis bestämma när tiden är rätt för buteljering. Självklart har du våra kunniga whiskyexperter nära till hands för att konsultera dig i dina beslut.
Alla fat utvecklas olika snabbt, men för att få kallas whisky så ska maltdestillatet ha lagrats på ekfat under minst 3 år. För dig som vill snabba på processen finns det 4-åriga eleganta receptet Förlagrat Elegant, som visar en mer utvecklad smakbild redan från start.
När du anser att din whisky lagrats färdigt buteljerar vi den åt dig i fina 50 cl flaskor som passar perfekt till att ge bort som present. Ett 30-litersfat ger dig ca 48 flaskor med etiketter som återger namnet och informationen om din whisky.
Dina-val
DINA VAL
Välj fattyp, recept, lagringsplats
och uthämtningsställe.
fatfyllning
FATFYLLNING
När du gjort dina val är det dags att fylla fatet,
du får själv vara med om du vill! En upplevelse
som vi starkt rekommenderar.
Plakett
DITT FATNAMN
När ditt fat är fyllt har du möjligheten att
spika fast en mässingsplakett med ditt fats
namn. Har du inte möjlighet att närvara gör vi
det åt dig.
Mognadsprocesse
PROVA DITT FAT
Nu följer en tid då du får chansen att prova
och utvärdera din whisky. Vi rekommenderar
dig att prova en gång om året för att kunna
följa processen och själv avgöra när det är
dags för buteljering.
buteljering
BUTELJERING
Är du nöjd med smaken? Härligt! Boka in ditt
fat för buteljering så har du snart dina egna
flaskor single cask. Flaskorna hämtar du på
valt uthämtningsställe. Nu kan du äntligen
njuta av din egen unika whisky.

Reservera ditt fat