|     English / Swedish

COMEBACK FÖR DET SVENSKA EKFATET

ERBJUDANDE

Mycket stolta erbjuder vi nu ett 30-litersfat, tillverkat i ny svensk ek i samarbete med Varalövs Tunnfabrik.

Sedan starten av Mackmyra har vi skapat whisky med en tydlig svensk prägel. Vårt svenska vatten, korn och enriskryddade röksmak tar oss en bit på vägen, men det är lagringen på svensk ek som verkligen särskiljer vår whisky och ger den en tydlig och svensk identitet. Den svenska eken är älskad för sina kryddiga toner av svartpeppar, kardemumma och muskot, men även för sin karamelliknande sötma och tonerna av mandel, ceder och sandelträ.
Pris från 22 800 KR 
Det finns endast 100 st Svensk Ekfat, så först till kvarn gäller, därför bjuder på fraktavgiften för dig som väljer att inte lagra ditt fat i Skogslagret. Gäller vid beställning innan 25 oktober 2020.
Värde: 1 500 kr.
Svensk Ek / Elegant destillat: 22 800 sek
Svensk Ek / Rökigt destillat: 25 200 sek
Svensk Ek / Extra rökigt destillat: 27 600 sek
Svensk Ek / Förlagrat Elegant: 27 600 sek

 

Rätta virket för en svensk whisky

”Sedan starten av Mackmyra har vi skapat whisky med en tydlig svensk prägel. Vårt svenska vatten, korn och enriskryddade röksmak tar oss en bit på vägen, men det är lagringen på svensk ek som verkligen särskiljer vår whisky och ger den en tydlig och svensk identitet. I jämförelse med amerikansk ek så har den svenska eken mindre Xylos och Lignin, även kallat träsocker. Detta gör att whiskyn får något mindre av de söta vaniljtoner som förekommer i amerikansk ek. Den svenska eken är istället älskad för sina kryddiga toner av svartpeppar, kardemumma och muskot, men även för sin karamelliknande sötma och tonerna av mandel, ceder och sandelträ.
För några år sedan inledde vi ett samarbete med Varalövs Tunnfabrik. Varalövs är ett familjeägt tunnbinderi med anor från1879 och som nu drivs av far och son – sjätte och sjunde generationens tunnbindare. För att få en djupare förståelse för hantverket och för att titta till vår beställning av nya 30-litersfat av svensk ek, begav jag mig ner till Skåne för ett lärorikt studiebesök. Innan besöket hos Varalövs passade jag på att besöka Nyhamns såg & båtbyggeri som är företaget som förser tunnbindarna med svensk ek.
På Nyhamns träffar jag bröderna Ravanis som grundat och drivit företaget sedan 1993. Från början ägnade de sig främst åt att bygga och restaurera båtar, men i och med införskaffandet av den stora ramsågen blev den snart hjärtat i verksamheten. Med hjälp av den kan de förse en mängd branscher med specialvirke som är extra noggrant utvalt och sågat.
Ibland blir de tipsade om potentiella träd av gods- och skogsägare de har i sitt nätverk, men ofta beger de sig ut själva för att hitta de riktigt bra ekarna. Vi håller alltid ögonen öppna efter fina skogar när vi kör bil längs landsvägar, berättar bröderna. När eken väl är fälld kvarterssågas den, en sågningsteknik som ger stående årsringar och en oslagbar styrka. Därefter läggs den i staplar för att få lufttorka.

 

 

Dagen efter beger jag mig till Varalövs tunnbinderi. På plats blir jag mottagen av David, son till Mats, och tunnbindare sedan tonåren. Han visar mig verkstaden och tar mig igenom de olika momenten som utförs när man binder ett fat. Det är viktigt att eken är rakvuxen och kvistfri, annars kan den spricka när man böjer den, berättar David.
När monteringen av fatet är färdig är det dags för kolningen. Mackmyra använder sig av den näst tyngsta kolningsgraden som får insidan av fatet att spricka upp tills det liknar krokodilskinn. Kolningen hjälper bland annat till att locka fram ekens aromer, t.ex. karamelliserade toner av vanilj.
Min försmak för whiskylagring på svensk ek har alltid vart stark, men med inblicken i arbetet som ligger bakom varje tunna så har fascinationen växt. En mer svensk whisky än den som framställts av svenska råvaror och lagrats på hantverksmässiga fat av svensk ek finns helt enkelt inte. Det är med ett stort nöje och stolthet som vi kan erbjuda de här faten. Kanske blir något av dem ditt?”

 

/ Eric Bräck, Produktchef Mackmyra Reserve

 

Smakbeskrivning

Whisky lagrad på svensk ek får en djup mörk färg. Smaken har en kryddig örtighet som balanseras upp av en sötma som påminner om karamelliserat socker. Faten byggs för hand och kolas kraftigt för att verkligen plocka fram smakerna i träfibrerna. Vårt ovanligaste och kanske mest spännande fat.

 

RÖKIGT RECEPT

Vissa säger att antingen älskar man rökigheten eller så gör man det inte, rökig whisky lämnar i alla fall ingen oberörd. På Mackmyra röker vi på svenskt vis, med enris. Det är ett hantverk som kräver både tid och precision, men resultatet är väl värt mödan.
Röken från svensk torv och enriskvistar ger whiskyn en karaktärsfull, svenskpräglad personlighet. Resultatet är en komplex, välbalanserad, rökig whisky.

ELEGANT RECEPT

När whiskyn inte är rökig kallar vi den Elegant. Är det fruktiga toner som får det att vattnas i munnen så är detta vägen att gå. Det eleganta receptet låter grundsötman från kornet komma till tals och ger dig en mjuk och finstämd whisky med rund bas och frisk blommighet. Vissa uppfattar denna whisky som mjukare och njuter av renheten och den lena smaken.

 

Beställ