|     English / Swedish

Rätta virket för en svensk whisky

“Sedan starten av Mackmyra har vi skapat whisky med en tydlig svensk prägel. Vårt svenska vatten, korn och enriskryddade röksmak tar oss en bit på vägen, men det är lagringen på svensk ek som verkligen särskiljer vår whisky och ger den en tydlig och svensk identitet. I jämförelse med amerikansk ek så har den svenska eken mindre
Xylos och Lignin, även kallat träsocker. Detta gör att whiskyn får något mindre av de söta vaniljtoner som förekommer i amerikansk ek. Den svenska eken är istället älskad för sina kryddiga toner av svartpeppar, kardemumma och muskot, men även för sin karamelliknande sötma och tonerna av mandel, ceder och sandelträ.
För några år sedan inledde vi ett samarbete med Varalövs Tunnfabrik. Varalövs är ett familjeägt tunnbinderi med anor från1879 och som nu drivs av far och son – sjätte och sjunde generationens tunnbindare. För att få en djupare förståelse för hantverket och för att titta till vår beställning av nya 30-litersfat av svensk ek, begav jag mig ner till Skåne för ett lärorikt studiebesök. Innan besöket hos Varalövs passade jag på att besöka Nyhamns såg & båtbyggeri som är företaget som förser tunnbindarna med svensk ek.
På Nyhamns träffar jag bröderna Ravanis som grundat och drivit företaget sedan 1993. Från början ägnade de sig främst åt att bygga och restaurera båtar, men i och med införskaffandet av den stora ramsågen blev den snart hjärtat i verksamheten. Med hjälp av den kan de förse en mängd branscher med specialvirke som är extra noggrant utvalt och sågat.
Ibland blir de tipsade om potentiella träd av gods- och skogsägare de har i sitt nätverk, men ofta beger de sig ut själva för att hitta de riktigt bra ekarna. Vi håller alltid ögonen öppna efter fina skogar när vi kör bil längs landsvägar, berättar bröderna. När eken väl är fälld kvarterssågas den, en sågningsteknik som ger stående årsringar och en oslagbar styrka. Därefter läggs den i staplar för att få lufttorka.

 

 

Dagen efter beger jag mig till Varalövs tunnbinderi. På plats blir jag mottagen av David, son till Mats, och tunnbindare sedan tonåren. Han visar mig verkstaden och tar mig igenom de olika momenten som utförs när man binder ett fat. Det är viktigt att eken är rakvuxen och kvistfri, annars kan den spricka när man böjer den, berättar David.
När monteringen av fatet är färdig är det dags för kolningen. Mackmyra använder sig av den näst tyngsta kolningsgraden som får insidan av fatet att spricka upp tills det liknar krokodilskinn. Kolningen hjälper bland annat till att locka fram ekens aromer, t.ex. karamelliserade toner av vanilj.
Min försmak för whiskylagring på svensk ek har alltid vart stark, men med inblicken i arbetet som ligger bakom varje tunna så har fascinationen växt. En mer svensk whisky än den som framställts av svenska råvaror och lagrats på hantverksmässiga fat av svensk ek finns helt enkelt inte. Det är med ett stort nöje och stolthet som vi kan erbjuda de här faten. Kanske blir något av dem ditt?”

 

/ Eric Bräck, Produktchef Mackmyra Reserve

Smakbeskrivning

Whisky lagrad på svensk ek får en djup mörk färg. Smaken har en kryddig örtighet som balanseras upp av en sötma som påminner om karamelliserat socker. Faten byggs för hand och kolas kraftigt för att verkligen plocka fram smakerna i träfibrerna. Vårt ovanligaste och kanske mest spännande fat.

 

RÖKIGT RECEPT

Vissa säger att antingen älskar man rökigheten eller så gör man det inte, rökig whisky lämnar i alla fall ingen oberörd. På Mackmyra röker vi på svenskt vis, med enris. Det är ett hantverk som kräver både tid och precision, men resultatet är väl värt mödan.
Röken från svensk torv och enriskvistar ger whiskyn en karaktärsfull, svenskpräglad personlighet. Resultatet är en komplex, välbalanserad, rökig whisky.

ELEGANT RECEPT

När whiskyn inte är rökig kallar vi den Elegant. Är det fruktiga toner som får det att vattnas i munnen så är detta vägen att gå. Det eleganta receptet låter grundsötman från kornet komma till tals och ger dig en mjuk och finstämd whisky med rund bas och frisk blommighet. Vissa uppfattar denna whisky som mjukare och njuter av renheten och den lena smaken.

 

Whiskyns utveckling på 30-litersfat

0 ÅR – Ditt fat har nyss fyllts med ditt val av recept, antingen rökigt eller elegant. Så snart destillatet lades på fat påbörjades en resa mot att bli en spännande, unik whisky. Den första och tydligaste förändringenblir destillatets färg, redan under det första året kan du se hur destillatet påbörjar en transformation mot en ny gyllene skepnad.
1 ÅR – Ditt destillat pågår just nu en spännande förvandling. Färgen blir djupare och ekens inneboende smaker och egenskaper börjar spegla av sig i ditt destillat. Vid provsmakning kan du känna de första lätta ektonerna och hur de sakta integreras i det fruktiga destillatet. I det här stadiet är destillatet lätt i sin kropp och spritigt i sin karaktär.
2 ÅR – Från att ha varit ett lätt och transparant maltdestillat börjar nu eken ge ett tydligt avtryck som avspeglar sig i nya aromer och hur lätt vätskan känns vid provsmakning. Toner som vanilj, kola och kryddigaörtigheter är aromer som oftast kan påträffas tidigt i lagringen.
3 ÅR – Grattis, ditt fat har fyllt 3 år! I whiskyvärlden är det en magisk siffra som innebär att destillatet nu tekniskt sett får kallas för whisky! Inuti ditt fat fortsätter förvandlingen, och den tidigare vassa, spritiga känslan börjar nu rundas av till en mer harmonisk munkänsla.
4 ÅR – Din whisky har nu fått en fylligare bas, så kallad kropp. Du kan också märka hur den fått en oljigare karaktär. Vid lagring av det rökiga receptet är det vanligt att whiskyn nu når en fin och harmonisk balans mellan rökighet och fatkaraktär. Vid den här åldern är det extra viktigt, och roligt, att hålla koll på ditt fats utveckling.
5 ÅR – I Mackmyras 30-litersfat blir den ekyta som berör fatets innehåll (sett till volym) större än vid lagring på t.ex. 200-litersfat som är en av de vanligaste fatvolymerna. I korta drag så innebär det att ditt fat utvecklas intensivt. En whisky som lagrats i 4-5 år på 30-litersfat har i de flesta fall karaktär och attityd så det räcker och blir över.

Beställ