|     English / Swedish

Våra svenska råvaror

Korn

1966 byggdes den första Julbocken i Gävle, en omtyckt symbol och stolhet för Gävle stad och sedan ett antal år tillbaka tillverkas Bocken varje år av halm som blir över från vårt korn.

Rolf Klingberg, bror till Tage Klingbergs som äger Mackmyra Bruk och var vår allra första hyresvärd vid Mackmyra Bruk, fick tidigt höra talas om våra planer på att tillverka Sveriges första single malt whisky. En dag kom han, kornbonde som han är från Strömsta säteri,  med en säck av sitt sigillkorn av bästa kvalitet, och sedan dess är Rolf en av våra kornleverantörer!

Statistikkuriosa för den sifferintresserade:
Hur mycket korn behöver skördas för en flask maltwhisky? Ca. 2,2- 2,5 kg malt/liter whisky!

Valbovatten från rullstensåsen

Ända sedan starten 1999 har vi använt Valbovatten i framställandet av vår whisky. Vattnet kommer från traktens rullstensås och blir naturligt renat då det filtreras genom sandfilter. När vi byggde vårt nya destilleri i Whiskybyn drog vi samtidigt en ny ledning med vatten för att även där få Valbovattnets utmärkta kvalitet.

Rullstensåsarna bildades av isälvar som förekom under den flera kilometer tjocka inlandsisen under den senaste istiden som slutade för cirka 10.000 år sedan. Älvarna förde med sig stora mängder sten, grus och slam som nöttes och slipades runda av det forsande vattnet som transporterade allt längs isälvarnas botten. När strömhastigheten avtog avsattes först det grova materialet som block och stenar och sedan grus och sand. Finare material, som lera, höll sig svävande i det uppslammade isälvvattnet mycket längre och avsattes därmed längre från iskanten.Åsarna är ofta ett tiotal meter höga, smala ryggar som är miltals långa och sträcker sig genom landskapet. De ligger oftast i nordväst-sydostlig riktning eftersom isen smälte av i den riktningen.

Åsmaterialet släpper igenom regnvatten som passerar igenom de olika lagren i åsen. Lerlagret, som finns vid sidan av åsen hindrar vattnet att lämna åsen. Markens egenskaper fungerar som ett reningssteg och bryter ned organiska ämnen till koldioxid och vatten och tillför även mineraler vilket ger ett utmärkt vatten för whiskyframställning.

korn-mackmyra

Mältning – så skapas sötman 

Ingredienserna i Mackmyras whisky är korn, vatten och jäst. För att det ska bildas alkohol behöver jästen socker att arbeta med. I kornet finns knappt något socker men där emot en hel del stärkelse. Mältningen påbörjar en omvandling av kornets stärkelse till socker, en omvandling som slutförs i mäskningen.

Först blötläggs kornet för att det ska börja gro. Det är när kornet gror som det händer saker inne i kärnan. Då bildas enzymet amylas, som i sin tur kan omvandla stärkelsen i kornet till maltos (även kallat maltsocker). Kornet får gro i ungefär en vecka tills det mesta av proteinet har omvandlats till maltsocker. För att avbryta groningen torkas grönmalten (som det groende kornet kallas) i varmluft. Förr torkades majoriteten av malten för whiskytillverkning genom att man eldade med torv och lät den varma röken torka malten. En effekt av det var att malten tog smak av röken, en bieffekt som många whiskyälskare är glada för. Men malten kan även torkas i ren varmluft och får då ingen röksmak.

När malten är torkad kan den lagras i väntan på nästa steg i whiskyprocessen, nämligen mäskningen då det nybildade sockret i malten ska luras fram för att bli till alkohol.