|     English / Swedish

TOMTEVERKSTAD ÅRET RUNT

Här kommer en röst från produktionsavdelningen i vårt Gravitationsdestilleri. Till skillnad från många andra så är jag en relativt ny Mackmyra. Ett och ett halvt år har jag hunnit jobba här men det känns som den dubbla tiden. En vecka på Mackmyra innehåller flera uppgifter, nyheter, interaktioner och idéer än ett kvartal på ett ”vanligt” företag, vilket är helt underbart!
Av den anledningen är det lite svårt att precisera vad jag gör och hur en vanlig vecka ser ut, eftersom en vanlig vecka inte finns. Men jag kan ta er igenom en av mina veckor som exempel. Fredag 19 oktober, släppte vi vår nya säsongswhisky Vinterglöd som är finishlagrad på glöggvinsfat och PX-fat. Själva releasedatumet är inte huvudpeaken i min arbetsbelastning, utan mitt jobb ligger långt innan. Redan i mars månad började arbetet med att planera tömning av fat, inköp av material, buteljering och den administrativa delen av att lansera en produkt på Systembolaget.
Alla dessa delaktiviteter hanterar vi i ett forum kallat ”Nya Produkter” som jag leder månadsvis där alla delar av organisationen deltar. Från beslut om en ny produkt till release är det ungefär sju månaders ledtid, då räknar jag inte med allt arbete som kommer innan med att förbereda och mätta fat samt själva lagringstiden.
Så den senaste tiden har jag med andra ord inte jobbat med Vinterglöd utan med nästa säsongswhisky som kommer våren 2019. Där hade vi deadline på allt art work till leverantörer i fredags vilket för mig betyder att namn, design och storlek på utgåvan ska sammanställas och mynna ut i faktiska beställningar till våra leverantörer. En ganska stressig tid om jag får säga det själv, inte minst för vår fantastiska marknadsavdelning som alltid överträffar sig själva när det kommer till design.
 
Men Vinterglöd är inte vårt enda släpp under de senaste 2 veckorna – vår nya ekologiska gin, LAB Distillery Organic Gin, har nu nämligen sett dagens ljus. Även där har mycket av jobbet för mig skett innan släppet men det är ändå transport som ska bokas, registrering av produkten i artikelinformationssystemet Validoo samt inte minst ”tillverkning” av produkten i vårt affärssystem. Det sistnämnda är en stor del av mitt jobb. Ibland när folk frågar vad jag gör brukar jag säga att allt som sker i verkligheten – nya artiklar, inköp, tillverkning, transporter o.s.v. – det gör jag i det overkliga livet. Alltså i vårt affärssystem.
I torsdags passade jag på att åka ner i Bodåsgruvan och jobba. Det gillar jag verkligen, människorna är underbara och telefonen fungerar inte där nere vilket betyder total arbetsro. Det är ett utmärkt tillfälle att stämma av kommande fattömningar för nya batcher och naturligtvis även klappa på mina egna privata Reserve-fat. Extraknäcker även som telefonväxel där nere så att ”The underground force” kan jobba ostört i de olika lagringsrummen och i buteljeringsstationen.
Buteljeringsstationen i Bodås använder vi endast till Reservefat och andra privata 30-litersfat. Vår stora buteljering, där vi tillverkar alla flaskprodukter ni hittar på Systembolaget, ligger i Borlänge. Det är där mitt jobb med inköp och produktionsplanering är som mest intensivt. Allt för att hålla lagernivåer stabila på våra fyra stora marknader – Sverige, Tyskland, Frankrike och UK. Dagliga samtal, eller snarare fyra dagliga samtal, med Anders som är vår arbetsledare i Borlänge är ett måste.
Det sista jag tänkte nämna är just vår nya marknad och distribution i UK som precis kommit i rullning. För mig innebär det ett till lager att planera, ett nytt ordersystem att hantera samt naturligtvis nya säljare att supporta vilket är jättespännande. Hoppas UK tar till sig vår fina svenska whisky precis som andra har gjort och att vi får kämpa för att hålla lagret fyllt!
Med hopp om en fin dag för er alla tackar jag för mig. Kom ihåg att ha det gott, gott som whisky!

 

/ Lii Johnson, Logistikansvarig