|     English / Swedish

VÅR STORY

”Varför tillverkas det ingen whisky i Sverige?”, frågade någon i sällskapet. Ingen kunde ge svar på frågan som nu svävade i luften…
Det var egentligen bara åtta vanliga studiekamrater som återförenades för att åka skidor. Men när det visade sig att alla tagit med sig en whiskyflaska till den gemensamma baren väcktes en tanke som var långt ifrån vanlig. Tanken om att skapa den första svenska maltwhiskyn.
I Sverige har vi ingen lång tradition av att göra whisky. Det tyckte vi var konstigt när vi började utforska om det gick att skapa en svensk single malt whisky. För vart vi än vände blicken såg vi möjligheter.
År 1999 grundades Mackmyra Svensk Whisky. Senare samma år var alla tillstånd klara och de allra första dropparna kunde destilleras. De första åren ägnades åt små batcher och många experiment. År 2001 fastslogs två recept, ett elegant och fruktigt, och ett med svenskpräglad rökighet. Det är dessa två smaker som idag ger innebörd till orden svensk maltwhisky.
………..
I Sverige finner vi ett av världens renaste vatten, filtrerat till perfektion sedan istiden. Vårt svenska korn utvecklar en speciell sötma under sommarens långa dagar, en sötma som blir till en av grundstenarna i vår whisky.
En stor del av vår whisky lagras på ny svensk ek. Den svenska eken växer långsamt i vårt hårda klimat och ger whiskyn en kärvare smak än amerikansk ek. För att få ut maximalt med smak använder vi dessutom bara nya fat. Whiskyn får en eldig kryddighet som balanseras upp av en sötma lik karamelliserat socker.
Idag framställer vi whisky med samma upptäckarglädje och experimentlusta som vid starten 1999, men i ett av världens modernaste destillerier. Vi gör den enligt konstens regler, men vi gör den på vårt vis och med svenska råvaror. Att framställa whisky utan tillsatser och med så lite miljöpåverkan som möjligt är för oss en självklarhet.

 

Destilleriet

2011 stod världens mest klimatsmarta destilleri färdigt,  Mackmyra Gravity Distillery – en 35 meter hög byggnad där framställningsprocessen utförs med hjälp av tyngdkraften.

 

Den översnöade fjällstugan, platsen där idén om att skapa Sveriges första whisky föddes. 

Första artikeln om Mackmyra publiceras i mars 1999. 

Rikard Lundborg (t.v) och Jonas Berg i isbaren de byggde efter att rensat fjällstugans tak och veranda från snö. Jonas kom sedan att bygga Mackmyras tre destillerier.

Jonas Berg (t.v) och Magnus Dandanell (Nuvarande VD) har precis innan fotot tas satt ihop första kopparpannan på Magnus landställe i Sörmland, sommaren 1999. De lysande prickarna i bakgrunden är en vakande skock får.

Milstolpar

1998 Grundarna, åtta vänner från studietiden, har återträff i en stuga i Sälen. En sen kväll föds idén om att skapa den första svenska whiskyn
1999 De första dropparna destilleras på Mackmyra Bruk
1999 Den första råwhiskyn destilleras den 18 december
2000 Besöks- och upplevelseverksamhet inleds på Mackmyra Bruk.
2000 Det första 30-litersfatet skapas
2001 Ett destilleri i kommersiell skala byggs på Mackmyra Bruk
2001 Mackmyras recept, Elegant och Rök, fastslås
2002 Mackmyra Reserve blir till – det blir möjligt att köpa ett eget whiskyfat
2003 Mackmyras huvudlager öppnas i Bodås utanför Hofors
2003 Nytt lager öppnas på Fjäderholmarna i Stockholms skärgård
2004 Bodås Gruva blir Mackmyras huvudlager
2004 Destilleriet ökar stegvis produktionen upp till 500 000–600 000 flaskor per år
2005 I december säljs de första flaskorna Mackmyra Reserve på Systembolaget
2006–2007 De första buteljerade flaskorna (Mackmyra Preludium) säljs på Systembolaget och tax-free
2006 Nytt lager öppnas på Häckeberga Slott i Skåne
2007 Nytt lager öppnas på västkusten i Smögen
2008 Mackmyra Den Första Utgåvan, företagets första ordinarie buteljerade produkt, lanseras
2009 Planerna för Mackmyra Whiskyby presenteras och börjar byggas samma år
2010 Skogslagret, den första byggnaden i Mackmyra Whiskyby, uppförs och invigs.
2011 Gravitationsdestilleriet invigs i Mackmyra Whiskyby
2011 De första flaskorna säljs i New York och Gravitationsdestilleriet invigs. Aktien noteras vid First North NASDAQ OMX i Stockholm
2012 De första dropparna från Gravitationsdestilleriet fylls på fat
2012 Mackmyra utses till ”European Spirits Producer of the year”
2013 Svensk Rök, den första rökiga svenska whiskyn lanseras Mackmyras besökscenter står färdigt i Whiskybyn och Mackmyra etablerar ett brohuvud i norra Tyskland
2015 MACK by Mackmyra lanseras i i whiskyns volymsegment.
2015 Vi blir utsedda till World Distiller of The Year av Wizards of Whisky
2015 Europas högst belägna whiskylager med skybar, 1 125 m över havet, öppnas i Lofsdalen
2016 Mackmyra ökar återigen försäljningen med nära 20 procent och når ett genombrott på de prioriterade exportmarknaderna som nu står för en fjärdedel av flaskförsäljningen. MACK by Mackmyra blir den tredje mest sålda single malt whiskyn på Systembolaget och under slutet av året öppnas kranarna och produktionstakten ökas väsentligt för att möte den ökade efterfrågan
2017 Första produkten från Mackmyra LAB Distillery släpps, Kreatör [jin]
2017 MACK by Mackmyra blev under det fjärde kvartalet näst mest sålda single malt whisky på Systembolaget
2018 Nytt lager, Hällsnäs, utanför Göteborg börjar byggas