|     English / Swedish

Story - Den svenska pionjären

Idén till en svensk whisky föddes av åtta vänner i en fjällstuga 1998. För att hålla kontakten sedan ingenjörsstudierna var det tradition att träffas i Sälen en gång om året, och denna gång visade det sig att alla av en slump hade tagit med sig var sin flaska whisky. Under en middag undrade någon varför det inte fanns en svensk maltwhisky. Om det nu var möjligt, varför var det ingen som redan gjorde det?
Frågan dröjde sig kvar och förvandlades inte långt därefter till visionen om att bli pionjärer till den första svenska maltwhiskyn. Ett år senare, 1999, grundades företaget Mackmyra Svensk Whisky. Redan från starten hade Mackmyra siktet inställt på att skapa en whisky med tydlig svensk prägel. Svenskt korn, svensk ek och lokalt vatten blev utgångspunkten i starten av upptäckresan. En lyckoträff ledde sedan Mackmyra till att utveckla 30-litersfatet som i sitt mindre format medför att whiskyn mognar snabbt och intensivt. Även röksmaken har en svensk markör och framställs på egen hand med svensk torv och spröda enriskvistar.
I den gamla gruvan i Bodås, några mil från destilleriet i Gävle, lagras Mackmyras Whisky i tryggt förvar 50 meter ner i berget. Mackmyra framställer idag whisky med samma upptäckarglädje och experimentlusta som vid starten 1999, men i det banbrytande destilleriet Gravity som med gravitationens hjälp effektiviserar produktionen och som i sin grundtanke värnar om så liten miljöpåverkan som möjligt. Med whiskytraditionens kunskap i ryggen framställer Mackmyra nytänkande whisky med svenska råvaror

Våra destillerier

2011 stod världens mest klimatsmarta whiskydestilleri färdigt,  Mackmyra Gravity Distillery – en 35 meter hög byggnad där framställningsprocessen utförs med hjälp av tyngdkraften.
Sedan 2017, i vårt allra första pilotdestilleri som nu fått namnet Lab Distillery, destillerar vi våra två ginutgåvor Organic Gin & Kreatör.

 

Mackmyra på 13 minuter

Följ med bakom kulisserna i Microsofts minidokumentär i destilleri och whiskylager.

 

 

Tidslinje

1998 Grundarna, åtta vänner från studietiden, har återträff i en stuga i Sälen. En sen kväll föds idén om att skapa den första svenska whiskyn
1999 De första dropparna destilleras på Mackmyra Bruk
1999 Den första råwhiskyn destilleras den 18 december
2000 Besöks- och upplevelseverksamhet inleds på Mackmyra Bruk.
2000 Det första 30-litersfatet skapas
2001 Ett destilleri i kommersiell skala byggs på Mackmyra Bruk
2001 Mackmyras recept, Elegant och Rök, fastslås
2002 Mackmyra Reserve blir till – det blir möjligt att köpa ett eget whiskyfat
2003 Mackmyras huvudlager öppnas i Bodås utanför Hofors
2003 Nytt lager öppnas på Fjäderholmarna i Stockholms skärgård
2004 Bodås Gruva blir Mackmyras huvudlager
2004 Destilleriet ökar stegvis produktionen upp till 500 000–600 000 flaskor per år
2005 I december säljs de första flaskorna Mackmyra Reserve på Systembolaget
2006–2007 De första buteljerade flaskorna (Mackmyra Preludium) säljs på Systembolaget och tax-free
2006 Nytt lager öppnas på Häckeberga Slott i Skåne
2007 Nytt lager öppnas på västkusten i Smögen
2008 Mackmyra Den Första Utgåvan, företagets första ordinarie buteljerade produkt, lanseras
2009 Planerna för Mackmyra Whiskyby presenteras och börjar byggas samma år
2010 Skogslagret, den första byggnaden i Mackmyra Whiskyby, uppförs och invigs.
2011 Gravitationsdestilleriet invigs i Mackmyra Whiskyby
2011 De första flaskorna säljs i New York och Gravitationsdestilleriet invigs. Aktien noteras vid First North NASDAQ OMX i Stockholm
2012 De första dropparna från Gravitationsdestilleriet fylls på fat
2012 Mackmyra utses till ”European Spirits Producer of the year”
2013 Svensk Rök, den första rökiga svenska whiskyn lanseras Mackmyras besökscenter står färdigt i Whiskybyn och Mackmyra etablerar ett brohuvud i norra Tyskland
2015 MACK by Mackmyra lanseras i i whiskyns volymsegment.
2015 Vi blir utsedda till World Distiller of The Year av Wizards of Whisky
2015 Europas högst belägna whiskylager med skybar, 1 125 m över havet, öppnas i Lofsdalen
2016 Mackmyra ökar återigen försäljningen med nära 20 procent och når ett genombrott på de prioriterade exportmarknaderna som nu står för en fjärdedel av flaskförsäljningen. MACK by Mackmyra blir den tredje mest sålda single malt whiskyn på Systembolaget och under slutet av året öppnas kranarna och produktionstakten ökas väsentligt för att möte den ökade efterfrågan
2017 Första produkten från Mackmyra LAB Distillery släpps, Kreatör [jin]
2017 MACK by Mackmyra blev under det fjärde kvartalet näst mest sålda single malt whisky på Systembolaget
2018 Nytt lager, Hällsnäs, utanför Göteborg börjar byggas
2019 Mackmyras Master Blender tilldelas Whisky Legend i whiskyvärldens prestigefyllda “Hall of Fame”

Missa inga dyrbara droppar...

… signa upp för vårt nyhetsbrev så är först med våra senaste nytheter och spännande erbjudanden – och så lär du känna oss bakom kulisserna lite bättre såklart.