|     English / Swedish

Vinterns fatfavoriter

– Calvadosfat   – från 21 500 kr.
– Cognacsfat från 23 200 kr.
– Jaktvinsfat  19 900 kr.
– Bourbonfat 14 800 kr.
Scrolla ned för att läsa mer om de fyra fatfavoriterna.

 

Calvadosfat

Christian Drouin har ett sant hantverk bakom varje utgåva och anses vara en av världens bästa calvadosproducenter. Med stort mod och experimentlusta har de sedan starten 1965 utmanat rådande traditioner med sin dryck – med andra ord en samarbetspartner helt i vår smak.

 

SMAKNOTER

Kombinationen mellan de lätta äppelnyanserna från Mackmyras destillat och calvadosens mer mogna, mustiga äppelsmaker ger en whisky med toner av äpple, mogna päron, citrus, mandelknäck och cederträd.

 

Congacsfat

Sedan 1630 har 10 generationer i Ferrand-släkten producerat Cognac och skött om jordbruk och destilleri. 10 génerations är en hyllning till de människor som har ägnat sina liv att passionerat arbeta med Ferrands Cognac.

SMAKNOTER

Faten som är tillverkade av Fransk ek, ger whiskyn en rund karaktär med tydliga inslag av framför allt vanilj och kola. Den Cognac som tidigare lagrats på fatet efterlämnar toner av bl.a. bakat päron, kola, honung och ananas.

 

Jaktvinsfatet

Finishlagrats på fat som tidigare lagrat svenskt bärvin från Grythyttan. I grunden ligger Mackmyras eleganta recept som fått mogna i fat av svensk ek och amerikansk ek i kombination med oloroso och Pedro Ximénez Sherry samt en handfull 30-liters fat med vårt rökiga recept för ett spännande djup.

SMAKNOTER

Bärvinsfatet från Grythyttan ger whiskyn tydliga spår av blåbär och lingon då en stor del har finishlagrats  I grunden ligger Mackmyras eleganta recept som fått mogna i fat av svensk ek och amerikansk ek i kombination med oloroso och Pedro Ximénez Sherry samt en handfull 30-liters fat med vårt rökiga recept för ett spännande djup.
Resultatet är en len uttrycksfull whisky med en mjukt inbäddad kryddighet och toner av torkad frukt, bär, russin och vanilj.

Bourbonfatet

Med detta klassiska fat av amerikansk ek får din whisky en sötaktig doft och en vacker gyllene färg. Smaken blir rund och mjuk med inslag av vanilj, karamell och honung. Våra bourbon – fat kommer från Tennessee där de tidigare har lagrat en omgång amerikansk bourbon. Väl i Sverige bygger vi om dem för hand till 30-litersfat.

SMAKNOTER

Rund och mjuk med inslag av vanilj, karamell och honung.

Recept

RÖKIGT

Vissa säger att antingen älskar man rökigheten eller så gör man det inte, rökig whisky lämnar i alla fall ingen oberörd. På Mackmyra röker vi på svenskt vis, med enris. Det är ett hantverk som kräver både tid och precision, men resultatet är väl värt mödan.
Röken från svensk torv och enriskvistar ger whiskyn en karaktärsfull, svenskpräglad personlighet. Resultatet är en komplex, välbalanserad, rökig whisky.

ELEGANT

När whiskyn inte är rökig kallar vi den Elegant. Är det fruktiga toner som får det att vattnas i munnen så är detta vägen att gå. Det eleganta receptet låter grundsötman från kornet komma till tals och ger dig en mjuk och finstämd whisky med rund bas och frisk blommighet. Vissa uppfattar denna whisky som mjukare och njuter av renheten och den lena smaken.

Beställning