Pressrelease: Grönt Te

5/3 2020

MACKMYRAS NYA SÄSONGSWHISKY HÄMTAR INSPIRATION FRÅN JAPANS TEKULTUR

Mackmyra Svensk Whisky startade för 20 år sedan med visionen att bidra med en ny generation av whisky och sätta Sverige på den internationella whiskykartan. Med önskan att hitta nya exklusiva smakkombinationer tog master blender Angela D’Orazios fram denna single malt whisky som slutlagrats på fat mättade med en blandning av utsökta japanska gröna teblad. Mackmyra Grönt Te är en av destilleriets mest innovativa skapelser hittills och finns tillgänglig i begränsad upplaga på Systembolaget från den 27 mars 2020. 

2019 var ett händelserikt år för Mackmyra, som firade 20 år som whiskypionjärer och Master Blender Angela D’Orazio ärades med att bli invald till prestigefulla Whisky Magazines Hall of Fame. För att visa uppskattning fick Angela möjligheten att sätta sin personliga prägel och skapa vårens innovativa säsongswhisky Mackmyra Grönt te, som är inspirerad av hennes passioner: uppleva nya kulturer samt skapa nya smakkombinationer och upplevelser av whisky. Mackmyra Grönt Te är en av destilleriets mest innovativa skapelser hittills och resultatet är en aromatisk och blommig whisky med finstämda toner av vanilj, gröna äpplen och örtigt grönt te. Angelas blandning med de finaste gröna årgångsbladen från Japan har mättat fatet.

– Det har varit ett sant nöje att få sätta whiskyns gränser på prov och skapa vårens säsongswhisky tillsammans med Yuko Ono som har de finaste japanska tebladen. Jag är rörd över att jag fick möjligheten att förena min favoritsmak, grönt te från Japan, med min stora passion – whisky, trots att något liknande aldrig tidigare gjorts. Jag är otroligt stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit och jag ser med tillförsikt fram emot att skapa nya spännande smakupplevelser, säger Angela D’Orazio, Master Blender Mackmyra. 

 Mackmyra Grönt Te är en elegant, svensk single malt whisky som lagrats i 19 månader huvudsakligen på Angelas blandning av de finaste gröna årgångstebladen från Japan som har mättat fatet, vilket ger en mjukt kryddig och smakrik whisky med fruktig och blommig textur med fin vanilj, örtiga gröna tetoner, en lätt kryddighet och gröna äpplen. Doften är kryddig, blommig, bärig (skogsbär), fruktig av torkade druvor, citrus och päron med gröna tetoner, vitpeppar och rostad vanilj. 

– Att producera japanska teer är på många sätt likt whiskyproduktionen med samma värderingar gällande kvalitet och smak- och doftupplevelser. Vi är noga med att ta hand om våra råvaror och det kändes tryggt att leverera våra japanska teer till Angela. Samarbetet var roligt och mycket lärorikt och jag är glad över att japanskt te kan lyftas och användas som smakhöjare på ett nytt sätt. Mackmyras Grönt Te höjer teets karaktär, vilket ger whiskyn en spännande doft- och smakupplevelse av Japan och Sverige, säger Yuko Ono, certifierad japansk terådgivare Yuko Ono Sthlm. 

Mackmyras säsongswhisky Grönt Te lanseras på Systembolaget den 27 mars 2019.

Mackmyra Grönt te
Volym: 700 ml.
Alkohol: 46,1 %
Pris: 600 kronor
Artikelnummer: 40310-01
Lanseringsdatum: 27 mars 2020

Mackmyras urval av grönt te:

Kaoribo Hojicha
Ett nötigt, runt och delikat rostat grönt te med 95% stjälkar och 5% teblad, mjuk och neutral i smak och härlig milt rostat doft. 

Yame Sencha 
Ett fylligt, lent och sofistikerat grönt te med en välbalanserad sötma och med blommiga toner som är unikt från just från detta området uppe i en bergsby. 

Yame Gyokuro
Ett elegant grönt te med en runda sötma, umami och härliga djupa dofter. Skuggad vårskörd. Från Fukuoka.

Yame Matcha 
Ett stenmalt grönt te, gjort av Tencha blad av mycket hög kvalitet som skuggas under ca 25 dagar. Skuggad vårskörd. Från Fukuoka.

För mer information och högupplösta bilder, vänligen kontakta:
Heléne Airijoki, presskontakt SpoilConcept Communication
E-post: helene.airijoki@spoilconcept.se
Telefon: 073 385 03 19

LÄS MER OM MACKMYRA GRÖNT TE