IDÉN
Idén att producera en svensk whisky föddes av åtta vänner i en fjällstuga år 1998. För att hålla kontakten efter att ha studerat ingenjörsvetenskap tillsammans hade gruppen en tradition av att träffas i Sälen en gång om året. Den här gången hade, av en ren slump, alla tagit med sig en flaska whisky. Under middagen undrade en av dem varför det inte fanns någon svensk maltwhisky, och om det var möjligt att tillverka en – varför hade ingen redan gjort det? Frågan förblev obesvarad, men snart tog visionen att bli pionjärer och producera den första svenska maltwhiskyn form. Ett år senare, 1999, grundades Mackmyra Svensk Whisky.
EN VISION TAR FORM
Från början var Mackmyra helt inriktad på att skapa en whisky med en genuint svensk prägel. Resan började med lokalt odlad korn, källvatten och svensk ek. Sedan, tack vare en lycklig tillfällighet, utvecklade Mackmyra det 30-liters fat som, i sitt mindre format, låter whiskyn mogna mer intensivt. Även den rökiga recepturen har en tydligt svensk signatur och är mältad och rökt för hand med lokalt skuren torv tillsammans med enris. En kort bit från destilleriet lagras whiskyn på en unik plats – den gamla Bodås-gruvan, 50 meter under marken.
WHISKY MED BLICKEN FRAMÅT
Idag har Mackmyra nya ägare och ingår i No.1 Beverage Group. Trots förändringen lever arvet och hantverket vidare. Mackmyra producerar fortfarande whisky med samma nyfikenhet och experimentlusta som 1999, men nu i det banbrytande Gravity Distillery, där gravitationens kraft används för att effektivisera produktionen och avsevärt minska koldioxidavtrycket. Med historisk kunskap om whiskyproduktion som grund, använder Mackmyra sina egna metoder för att skapa innovativa produkter med svenska råvaror.